Winst bij Siemens smelt vrijwel weg

De nettowinst van het Duitse technologieconglomeraat Siemens is afgelopen kwartaal vrijwel weggesmolten tot 77 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 654 miljoen euro. Oorzaak van de winstimplosie zijn forse saneringskosten. Dat blijkt uit cijfers die Siemens vandaag heeft bekendgemaakt.

De operationele kwartaalwinst zakte eveneens in, van 1,5 miljard euro een jaar geleden naar 926 miljoen euro nu. Dat was minder dan de 1 miljard euro waar analisten op hadden gerekend.

Als de recente verkoop van de verlieslijdende mobiele telefoons aan het Taiwanese Benq niet wordt meegerekend (Siemens moest geld toeleggen op de verkoop), is bij de veruit grootste divisie van Siemens (informatie en communicatie), de kwartaalwinst toch fors gedaald. Die daling deed zich zowel in het jongste kwartaal als in het hele boekjaar voor. Dat kwam vooral door druk op de marges, zo verklaarde Siemens vandaag. Wel nam de kwartaalomzet bij deze divisie toe met een bescheiden 3 procent tot 13,1 miljard euro.

Verlies leed Siemens bij het onderdeel zakelijke dienstverlening, zowel in het afgelopen kwartaal als over het 1 oktober beëindigde gebroken boekjaar. Daar wil Siemens de kosten fors drukken en 2.400 banen in Duitsland schrappen.

Sterk winstgevend in het afgelopen boekjaar waren de divisies energie en medische apparatuur. Ook de divisie licht boekte een winststijging. Het verlies een jaar geleden bij de divisie transport werd omgebogen in winst.

Over het hele boekjaar boekte Siemens in totaal een nettowinst van 2,5 miljard euro tegenover 3,4 miljard euro een jaar geleden. Ook de operationele winst daalde: van 3,5 naar 3,1 miljard euro. Dat laatste viel analisten weer mee, die hadden gerekend op amper 2,9 miljard euro. De omzet steeg met 7 procent tot 75,4 miljard euro.

De nieuwe topman Klaus Kleinfeld toonde zich vandaag optimistisch over het lopende boekjaar. Hij verhoogde het dividend met 10 cent tot 1,35 euro per aandeel.