Wat doen de kinderen

Feestje vieren

Jeugdtheater Hofplein is jarig en dat vieren ze met een feestje. Zo'n 73 voorstellingen speelden ze al die jaren en deze maand is hun feestvoorsteling De Jubileumshow nog tot eind deze maand te zien. Voor de doorgewinterde bezoekers is het een feest der herkenning met de mooiste liedjes en - scènes uit o.a. De Club van Lelijke Kinderen (,,waar gaan we naartoe''), Dansen jochie danse (,,bij de twintigste ronde raakte ik hem recht tussen z'n oge en ik hoefde hem alleen nog maar een zetje te geve'') en het mooie lied uit Don Quichotte op Zuid-Amerikaanse muziek. Tussen de nummers door worden er interviews op een scherm vertoond met o.a. Jules Deelder, Joep van `t Hek (schrijvers van producties), een boksschooleigenaar, directeur Louis Lemaire over de brand in het theater en oud-leerlingen die al of niet acteur geworden zijn. Het is genieten van 39 prachtige nummers en ook nog een fantastische beestenparade. Verder is er een boek en dvd over twintig jaar Hofplein em komt koningin Beatrix morgen op bezoek.

Jubileumshow in Jeugdtheater Hofplein, Benthemstraat 13, Roterdam t/m 27 nov op vr en za om 19u, zo 14u. Res kinderen t/m 14 jaar €10 en vanaf 15 jaar €15. Res 010-2435050.

De Sint begroeten

Sinterklaas en zijn pieten komen er weer aan en omdat hij niet overal tegelijk kan zijn bezoekt hij sommige plaatsen al dit weekend en andere volgende week. Zaterdagmiddag 12 november vaart hij naar Rotterdam. Alle kinderen zijn vanaf 12u30 uitgenodigd op het Leuvehoofd; burgemeester Opstelten ontvangt hem dan en helpt de Sint van de boot. In een lange stoet rijdt Sinterklaas via de Korte Hoogstraat naar het Stadhuis. Op het Beursplein stopt hij even om handjes te schudden en tekeningen in ontvangst te nemen. Na het stadhuis maakt hij nog een ronde langs de winkels op de Nieuwe Binnenweg.

Gieter bespelen

Klankinstallaties om naar te kijken en te luisteren en familievoorstellingen waarin mooie, lelijke, grappige, gekke, harde en zachte geluiden centraal staan. Theater aan het Vrijthof in Maastricht wordt zondag 13 november omgevormd tot een klinkend gebouw. Max van de Vorst bespeelt samen met de leden van zijn trio onder meer gieters en bloempotten. Duo XXI komt met Action Zjoezjoe, een voorstelling over ongehoorzame speelgoediconen als Barbie en Action Man, die zich samen met drie muzikanten in een klankavontuur storten. En het gezelschap Walpurgis presenteert Speelt! een choreografisch & scenografisch ballet. In de foyers worden performances uitgevoerd en daar tussendoor kunnen kinderen met interactieve klankinstallaties aan de slag.

Klankfeest in Theater aan het Vrijthof op 13 nov van 14u30-22u30. Toegang kinderen t/m 14 jaar €3, daarboven €10. Res 043-3250511 of 3505555. Inl www.stichtingintro.nl

Luisteren

Het bekende sprookje Hans en Grietje wordt zondag 13 november in een bewerking van de operette van Engelbert Humperdinck verteld en gezongen door Miep Stoel-de Heer. Marieke Stoel zal haar op de piano begeleiden in de Houtrustkerk, Den Haag.

Hans en Grietje op 13 nov van 12-12u30 Houtrustkerk, Beeklaan 535 (bij de Ieplaan), Den Haag. Toegang gratis.

Sterren kijken

In het Planetron Cinedome is vrijdag 11 november op een sterrenkijkavond de planeet Mars goed te zien die zich tussen de sterrenbeelden Stier, Ram en Vissen bevindt. De avond bestaat uit een live-planetariumvoorstelling in het ruimtetheater over de sterrenhemel die avond, een rondleiding naar de sterrenwacht en daarna, bij helder weer, gelegenheid om zelf naar de sterren te kijken door de grootste professionele telescoop van Nederland! Kinderen t/m 12 jaar kunnen ook een sterrenkijkmedaille verdienen.

Sterrenkijkavond 11 nov om 19u30 in Planetron Cinedome, Drift 11b, Dwingelo. Toegang t/m 12 jaar €5,50, daarboven € 7. Res 0521-593535, www.planetron.nl

Schetsen

Van november tot april zijn er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen elke zondag leuke activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen in het binnenmuseum luisteren naar spannende verhalen, een kijkdoos maken of op de halfdonkere Peperzolder schetsen maken als een kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Elke zondag is er iets anders te doen; kijk daarvoor op www.zuiderzeemuseum.nl. De eerste Zuiderzeemiddag is zondag 13 november en dan staat voorlezen centraal. Tussen de houten schepen in de Schepenhal wordt er, bij het licht van de petroleumlamp, alles over de gevaren van de zee verteld. Bij het ijstentje van de vroegere walvisvaarders gaan de verhalen over ijs, gevaarlijke ijsberen en de jacht op de walvis. Voor de kleuters zijn er ouderwetse Sinterklaaskleurplaten om in te kleuren, die in het museum worden geëxposeerd. Voor ouders en grootouders zijn er tentoonstellingen over zeven eeuwen Zuiderzeegeschiedenis; nieuw is de expositie Op maat gesneden met kostuums en sieraden uit plaatsen rond de voormalige Zuiderzee, aangevuld met schilderijen, prenten, foto's en bewegende beelden.

Zondagmiddag Zuiderzeemiddag van 13 nov t/m 26 maart iedere zondag vanaf 13u30 in het Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen (behalve op 27 nov en 4 dec dan zijn er Sinterklaasevenementen). Toegang voor het binnenmuseum €5,50 volw en €5 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Inl www.zuiderzeemuseum.nl of 0228-351111.

Informatie naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl