VOORKEUR REGIO

AMERSFOORT

Mondriaanlezing

Léon Hanssen houdt 17 nov (20u) een lezing met als titel Mondriaan, Léger en de constructie van de Nieuwe Mens.

Mondriaanhuis - Museum voor Constructieve en Concrete Kunst, Kortegracht 11. Inl 033-4620180 & www.mondriaanhuis.nl

DELFT

Sovjet-Unie

Dr Henk Wolzak verzorgt 14 nov (20u15) een lezing over De Sovjet-Unie als imperium.

Speakers, Burgwal 45-49. Inl/res 015-2785235 & www.sg.tudelft.nl

DEN HAAG

Goud en zilver

De expositie Haags goud en zilver behelst goud- en zilversmeedwerk dat vanaf het einde van de 16de eeuw in Den Haag is vervaardigd. De eigen collectie van het museum is aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenland. Grote en rijkversierde bokalen, waterkruiken en wijnfonteinen geven een idee van een op het eerste gezicht on-Nederlandse barokke smaak.

Haags goud en zilver. Gemeentemuseum Den Haag. T/m 8 jan.Inl 070- 3381111 & www.gemeentemuseum.nl

Rembrandtlezing

Christopher Lloyd, tot voor kort Surveyor of The Queens Pictures in London, verzorgt 15 nov (19u30) de 6de Rembrandtlezing. Vervolgens spreekt mevrouw Hedy d'Ancona, voorheen minister van WVC.

Kloosterkerk, Lange Voorhout 4. Inl 020-5928475.

HAARLEM

Etalages

Meer dan 25 kunstenaars, onder wie Silvie Zijlmans, Fransje Killaars, G-Brecht en Agata Zwierzyñska, hebben hun kunstwerken geïnstalleerd in de etalages van de Haarlemse Spaarnwouderstraat. De tentoonstelling, getiteld How Much is that Doggy in the Window? werd samengesteld door Aart van der Kuijl, en is dag en nacht te zien.

Etalagekunst. T/m 5 dec in diverse winkels aan de Spaarnwouderstraat in Haarlem.

Animatie

De tentoonstelling Lopend beeld brengt beeldende kunst en animatie samen. Op drie locaties in Haarlem – Nieuwe Vide, Studio Grasland en het Rosenstock-Huessy Huis – zijn getekende, digitale en interactieve animaties te zien, samen met audiovisuele installaties en bewegende objecten.

Lopend beeld. T/m 20 nov op diverse locaties in Haarlem. Inlwww.nieuwevide.nl/lb2005/

Pelgrimstocht

Op 12 nov (14u) vindt onder de titel Van Haarlem naar Santiago een informatiedag plaats over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Mmv Cees Nooteboom en Michel Krielaars (NRC Handelsblad). Gedurende de hele middag wordt de NOS-documentaire De geschiedenis van een tocht getoond en een documentaire waarin o.a. een jonge pelgrim verhaalt over zijn beweegredenen en ervaringen.

Rosenstock-Huessy Huis, Hagestraat 10. Inl 023-5409845 & activiteiten@rosenstock-huessy-huis.nl

LAREN

Ewald Mataré

Anna van Stuivenberg vertelt 14 nov (20u15) over het leven en werk van Ewald Mataré. Inclusief tentoonstellingsbezoek in het voor deze avond opengestelde museum.

Singer Laren, Oude Drift 1. Inl/res 035-5393933 & www.singerlaren.nl

LEIDEN

Wandeling Hortus

De Hortus Botanicus organiseert 13 nov de zondagwandeling Specerijen voor Sint Nicolaas over de smaak van het typische sinterklaasgebak. Femke Frietema neemt bezoekers mee op een wandeling door de kassen van de Leidse Hortus langs peper, kaneel, suikerriet en vanille. Ook de drankhoek wordt niet vergeten: cacao, koffie en bisschopswijn komen aan bod. Omdat onderweg ook verteld wordt over de achtergrond van het Sinterklaasfeest is de wandeling wellicht wat minder geschikt voor `kleine gelovigen'.

Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73. Aanvang: 12u. Kosten: Bijbetaling van €1,50 op de normale entree (volw: €4, 4-12 jaar: €2). Inl 071-5277249 & www.hortusleiden.nl

Rembrandtlezing

Op 17 nov (16u) houdt prof. dr. Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project de Rembrandtlezing over het leven en werk van Rembrandt van Rijn.

Lipsiusgebouw (zaal 011), Cleveringaplaats 1. Kaarten: rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl & 071-05271804.

UTRECHT

Salon Saffier organiseert 12 nov (20u15 en 13 nov (15u) het programma Simon Vestdijk: `fabelachtig fenomeen'. Met biograaf Wim Hazeu, geïnterviewd door Niels Bokhove en een voordracht door acteur Boris van den Wijngaard.

Werfkelder onder Nieuwegracht 48. Res/inl 030-6701020 & www.salonsaffier.nl

Mode

Het kunstenaarsduo Elma van Imhoff en Saskia van Santen Kolff liet één patroon de hele wereld over reizen en uitvoeren in het project `De Rode Jurk'. Op 13 nov (14u) vertellen zij over de verrassende resultaten. Ihkv de tentoonstelling Global Fashion/Local Tradition.

Aula Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2332006 & info@centraalmuseum.nl