Verzekeraars ING en Aegon boeken stevige winstgroei

Bank en verzekeraar ING en levensverzekeraar Aegon hebben in het derde kwartaal van 2005 een sterke groei van de winst gerealiseerd. ING behaalde een recordwinst van 1,88 miljard euro, ruim 20 procent hoger dan dezelfde periode een jaar geleden. Aegon maakte een 25 procent hogere winst van 0,64 miljard euro.

De financiële instellingen profiteren van het gunstige klimaat op de beurzen en het lage percentage faillissementen. Beide concerns hadden voordeel van een aantrekkende markt voor pensioen- en levensverzekeringsproducten in de Verenigde Staten.

Ook voor de nabije toekomst zijn ING en Aegon optimistisch. ,,We zien nog geen tekenen van verslechtering van het kredietverleningsklimaat'', stelde bestuursvoorzitter M. Tilmant van ING vanochtend in een schriftelijke toelichting. Volgens zijn collega D. Shepard van Aegon boekte de verzekeraar ,,goede vooruitgang'' in de afgelopen negen maanden en ,,blijft [Aegon] goed gepositioneerd''.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de resultaten. ING en Aegon behoorden tot de grootste stijgers op het Damrak. Het aandeel ING noteerde rond het middaguur 2,7 procent hoger op 25,90 euro. Het aandeel Aegon steeg met 1,3 procent naar 13,17 euro.

ING Direct, de kantoorloze bankformule van het concern, zag de winst met 41 procent stijgen, vooral als gevolg van een grotere rentemarge – het verschil in tarieven tussen aangetrokken en uitgeleend geld.

De afdeling consumentenbankieren van ING profiteerde in het derde kwartaal van meer ingelegd spaargeld, groei van het aantal hypotheken en de boetes die klanten betaalden voor het oversluiten van hun hypotheken.

ING's verzekeringsactiviteiten deden het vooral in de Verenigde Staten goed. Daar steeg de ,,onderliggende winst'' met 44 procent. Doordat ING minder winst realiseerde op de aandelenbeleggingen liep het resultaat van het totale verzekeringsbedrijf licht terug. ING realiseerde 88 miljoen euro aan winst op haar aandelenbeleggingen tegen 348 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Aegon, dat net als ING de aandelenbeleggingen in Nederland reduceert, deed eveneens minder aandelen van de hand dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst op beleggingen daalde van 274 miljoen naar 200 miljoen euro.