Verdachte aanslagen Bali gedood

De meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië, Azahari bin Husin, is gisteren omgekomen bij de belegering van zijn schuilplaats op Oost-Java. Vandaag werd bekend dat hij betrokken was bij de recente aanslagen op Bali.

De Maleisische bommenexpert Azahari gold als een van de hoogste leiders van de Zuidoost-Aziatische moslimextremistische groep Jema'ah Islamiyah. De politie acht hem verantwoordelijk voor alle recente terreuraanslagen in Indonesië. Behalve de zelfmoordaanslagen op drie Balinese restaurants vorige maand (20 doden), gaat het om aanslagen op Bali in 2002 (202 doden), een op het Marriott-hotel in Jakarta in 2003 (12 doden) en een zelfmoordaanslag bij de Australische ambassade vorig jaar, in Jakarta (11 doden).

Azahari en zeker één handlanger kwamen om toen hun huis in de plaats Batu was omsingeld door een antiterreureenheid van de politie. Toen ontkomen onmogelijk bleek, probeerde Azahari zichzelf op te blazen. ,,Agenten schoten hem neer voordat hij bij de knop [van een bom] kon komen, maar de andere man slaagde erin een zelfmoordaanslag te plegen'', aldus nationale politiechef Sutanto. Het is vooralsnog onduidelijk door welk vuur Azahari is gedood.

Tot vandaag was Azahari's betrokkenheid bij de aanslagen op Bali niet bevestigd. Ook was onduidelijk wie de drie zelfmoordterroristen waren. In de Balinese hoofdstad Denpassar meldde de lokale politie vandaag hun identiteit te kennen; daarover was niets openbaar gemaakt omdat de drie gerelateerd waren aan de voortvluchtige Azahari. Volgens de lokale politie maakte onderzoek naar de gebruikte explosieven duidelijk dat het om Azahari's werkwijze ging. De identiteit van een van de zelfmoordenaars leidde naar het huis op Oost-Java.

Azahari studeerde mechanica in Australië en promoveerde aan de universiteit van Reading, waarna hij natuurkundeleraar werd. Later zou hij explosieventraining hebben gekregen in de Filippijnen en in Afghanistan. Sinds de veroordeling van Jema'ah Islamiyahs spirituele leider Abu Bakar Ba'asyir voor de aanslagen op Bali in 2002 en de arrestatie van de strateeg Hambali, behoorden Azahari en zijn landgenoot Noordin Mohamed Top tot de belangrijkste leiders van de terreurgroep. Azahari en Top wisten jaren aan de politie te ontkomen door steeds in andere dichtbevolkte gebieden in de regio goedkope huizen te huren. Ook Top wordt gezocht voor de aanvallen vorige maand.