Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Moet er een snelweg komen langs het Naardermeer, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Het plan is het doortrekken van de A9 van Amstelveen naar Almere om het spitsverkeer en het verkeer naar Schiphol te ontlasten. Vooral in Weesp lopen de actievoerders te hoop tegen de bouwplannen, die ook de rust in de polder Aetsveld zouden verstoren. Verder aandacht voor de rellen in Frankrijk met een portret van een van de voorsteden waar de jongeren 's nachts op straat auto's in de fik steken. Ned.2, 18.00-18.50 uur

Netwerk. Een vraaggesprek met de omstreden Britse psychiater Theodore Dalrymple. Hij werkte jarenlang in een Engelse achterstandswijk en daar viel het hem op dat patiënten de oorzaak van hun probleemgedrag nooit bij zichzelf zoeken. Dalrymple wil af van deze slachtoffercultuur, die verhindert dat mensen hun lot in eigen hand nemen. Een eerste stap zou moeten zijn om probleemgedrag niet langer te subsidiëren en dus om uitkeringen aan verslaafden stop te zetten. Ned.1, 20.30-21.00 uur

Nova. Aandacht voor het spoeddebat met de ministers Verdonk en Donner over de Schipholbrand. Verder een reportage uit Frankrijk: de onrust lijkt af te nemen, maar de problemen zijn niet zomaar opgelost. Aan het woord komen de doorsnee Fransen. En een reportage uit Israël: in het hemd van de vermoordde Rabin zat een derde kogelgat. Hoe kan dat? Ned.3, 22.20-23.00 uur

DOCUMENTAIRE

Maak me normaal. Een Britse documentaire van Channel 4 over een school voor autistische kinderen, de Spa School. Documentairemaker Jonathan Smith volgt vier kinderen, twee van achttien en twee van twaalf jaar oud, gedurende één schoolperiode. Op de Spa School leren de kinderen, voorzover hun niveau dat toelaat, om zich te handhaven in het dagelijks leven. Ned. 1, 23.20-0.12 uur

Last Chance Journeys: Sahara. Op pad met een oude Toeareg karavaanleider tijdens zijn laatste reis door de woestijn. De 72 jaar oude Al Haji leidt zijn karavaan met twintig kamelen beladen met zout door het labyrint van duinen, waarbij hij al zijn kennis en bekwaamheden moet gebruiken. Samen met zijn metgezellen Ilies en Silliman maken zij in vijf maanden een tocht van 1.700 kilometer naar hun eindbestemming. In Nigeria kunnen zij hun kostbare vracht verkopen. National Geographic, 22.00-23.00 uur

INFORMATIEF

Nieuwslicht. Programma over wetenschappelijke invalshoeken bij actuele onderwerpen. Met onder meer de combinatie van koken en scheikunde, die opvallende nieuwe gerechten oplevert. Een kok en een scheikundige laten in de studio zien wat ze kunnen. Ned.3, 21.10-21.50 uur

Keurmeesters. Consumentenprogramma van de NCRV, gepresenteerd door Mieke van der Weij. In deze aflevering onder meer een test van vijf merken vanillevla, niet door deskundigen maar door gewone mensen. Het vaste panel oordeelt over `De stad van Carcassonne', dat is gekozen tot het spel van het jaar. Ned.1, 22.00-22.30 uur

DRAMA

Messiah. Derde aflevering van een nieuwe, veelgeprezen Britse politieserie. De acteur Scott speelt Detective Chief Inspector Red Metcalfe, die in iedere aflevering geconfronteerd wordt met een religieus geïnspireerde seriemoordenaar. Canvas (België 2), 21.45-23.20 uur

KINDEREN

Sinterklaasjournaal. Presentratice Dieuwertje Blok doet verslag van de reis van Sinterklaas naar Nederland. Zaterdag komt hij aan in Sneek. De eerste aflevering, gisteren, was het best bekekenen Sinterklaasjournaal ooit met een marktaandeel van 13 procent en een gemiddeld aantal kijkers van 531.000. Ned.3, 17.40-17.54 uur

DIGITALE KANALEN

De VARA heeft een digitaal themakanaal – te vinden via www.omroep.nl – met programma's uit het VARA-archief. Kijkers kunnen stemmen welke programma's ze willen zien.

LEZERSTIP

De dramaserie Spooks op de BBC 1, is een kijktip van Petr Salz. Gaat over een afdeling van de Britse MI5, de binnenlandse veiligheidsdients. ,,Interessant omdat het over actuele onderwerpen gaat. In de beste aflevering tot nu toe was te zien hoe de politie een terrorist na twee jaar uit de gevangenis vrijlaat in de hoop dat hij ze zal leiden naar andere terroristen die een aanslag aan het voorbereiden zijn. Maar dan blijkt dat de vrijgelaten terrorist helemaal geen terrorist was en onschuldig in de gevangenis heeft gezeten.'' Vanavond de laatste aflevering van de derde serie, BBC1, 22.00-23.00 uur. Later dit seizoen te zien op Nederland 3.

Mail uw favoriete programma's naar tips@nrc.nl