Relschoppers land uit, zegt Sarkozy

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, heeft gezegd dat veroordeelde relschoppers met een buitenlands paspoort het land uitgezet moeten worden. In het parlement zei hij de prefecten, de hoogste departementale bestuurders, heeft gevraagd om ,,buitenlanders, of ze hier nu legaal of illegaal zijn, als ze veroordeeld zijn [in verband met de rellen, red.] direct van ons grondgebied te verwijderen''. Volgens Sarkozy zijn tot nu toe 120 relschoppers veroordeeld.

Gisternacht was het opnieuw onrustig in een aantal Franse steden, maar er waren veel minder rellen dan in de afgelopen twee weken. Ongeveer 200 relschoppers werden aangehouden. In het begin van de week gingen iedere nacht meer dan duizend auto's in vlammen op. Afgelopen nacht brandden ongeveer vierhonderd auto's uit. Een politiewoordvoerder noemde de daling van het aantal autobranden – in Frankrijk altijd al een indicatie van de mate van onrust – ,,een bemoedigend teken, hoewel ze niet zal leiden tot een vermindering van de politie-inzet''.

Net als gisternacht was het ook vannacht het onrustigst in Toulouse. Het uitroepen van de noodtoestand, waardoor de politie een avondklok kan instellen, had in Toulouse kennelijk geen noemenswaardig effect. Ook in 37 andere Parijse steden, waaronder Parijs, Lyon, Straatsburg en Marseille, was vannacht de noodmaatregel van kracht.