Regering Jordanië is doelwit

De aanslagen in Jordanië waren tegen westerse hotels gericht, maar doelwit is de Jordaanse regering. Arabische leiders zijn voor de extremisten ook ongelovigen.

,,We zitten gevangen omdat we tegen de joden en de Amerikanen zijn en zij [de Jordaanse regering] willen niet dat we tegen de joden en de Amerikanen vechten. We zijn gevangen gezet omdat we onze religie willen verdedigen, de westerse, door de mens gemaakte wetten kwijt willen en de shari'a [islamitisch recht] opleggen.''

Aan het woord was de Jordaniër Issam Barkawi, een van de 28 verdachten (van wie twaalf bij verstek) in het millenniumproces in Amman in april 2000. Ze werden berecht wegens een grote samenzwering om op de millenniumwisseling een serie aanslagen, onder andere met gifgas, te plegen in Jordanië. Doelwit waren onder andere het Radissonhotel in Amman en twee bijbelse plaatsen. Het zou dan stampvol zijn geweest met mensen die het nieuwe millennium vierden. Barkawi, in de aanklacht omschreven als geestelijk leider van de groep, werd overigens vrijgesproken. Acht verdachten werden ter dood veroordeeld.

Onder de beoogde slachtoffers van deze geplande aanslagen waren wel westerse toeristen, maar het eigenlijke mikpunt, was de regering van Jordanië, bondgenoot van Amerika en Israël en handhaver van `door de mens gemaakte wetten'. De drie gecoördineerde aanslagen van gisteren op onder andere alweer het Radisson, zijn eveneens over de hoofden van de doden tegen de Jordaanse regering gericht. ,,Laat de tiran in Amman het ergste verwachten'', zo heette het in een mededeling op internet waarin de groep Al-Qaeda in Irak van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi vandaag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste.

Osama bin Laden, oprichter en grote leider van Al-Qaeda, begon zijn terreurcampagne tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Saoedi-Arabië, die het heiligste land van de islam bezoedelde. Maar vanaf het begin waren de Arabische leiders eveneens zijn doelwit: ,,marionetten van Amerika'' zijn het, ,,schijnheiligen die de ongelovigen verdedigen''. Bovendien zelf ongelovigen, omdat ze de islamitische gemeenschap verzaken ten gunste van de verketterde Verenigde Naties.

Het is niet duidelijk in hoeverre Osama bin Laden nog is betrokken bij de planning van aanslagen sinds hij door de Amerikaanse oorlog tegen het Talibaanbewind in Afghanistan na de 11 septemberaanslagen in 2001 zijn vrijplaatsen kwijtraakte. Maar veel van zijn vertegenwoordigingen in de wereld hebben zijn programma overgenomen. Zarqawi bij voorbeeld, door de Amerikanen in Irak overschat als aanstichter alle kwaads, is volgens de verslagen van diverse terreurprocessen in Jordanië daarin zeer actief:

In oktober 2002 werd in Amman de Amerikaanse diplomaat Lawrence Foley vermoord. Zarqawi werd in april 2004 in verband hiermee ter dood veroordeeld.

In april 2004 maakte koning Abdallah II de ontmanteling van een terreurnetwerk bekend dat zou hebben gewerkt aan een gigantische aanslag die volgens hem tienduizenden mensen het leven zou hebben gekost. Volgens de verklaring van een van de arrestanten was het de bedoeling ,,de eerste chemische zelfmoordaanslag namens Al-Qaeda'' te plegen. Zarqawi was volgens Jordanië het brein achter deze aanslag.

In juni 2005 werden drie Arabieren, onder wie Zarqawi, in staat van beschuldiging gesteld wegens een mislukte zelfmoordaanslag op de Jordaans-Iraakse grens.

Er waren de afgelopen jaren nog verscheidene andere processen in Jordanië tegen beramers van terreurcomplotten. Ook al bleven in tegenstelling tot in Saoedi-Arabië en Egypte aanslagen nog uit, de extremisten zaten niet stil. Hun motivering was helder. In de woorden van Issam Barkawi in het millenniumproces: ,,God is groot, God is onze meester, de duivel is jullie meester. Wij zijn niet schuldig. Jullie zijn schuldig.''