Public Enemy

Hun meest baanbrekende werk maakte Public Enemy inmiddels vijftien jaar geleden, met de klassieke hiphopalbums It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back (1988) en Fear Of A Black Planet (1990). Toch wil de groep niet alleen teren op oud succes: alleen al in de afgelopen anderhalf jaar nam Public Enemy drie nieuwe albums op, waaronder een eerder verschenen samenwerking met collega-veteraan Paris en een groepsalbum dat voor begin 2006 staat gepland.

Public Enemy is een rapgroep die aan het begin van haar carrière muzikaal en inhoudelijk diepe kraters sloeg met elk album dat ze uitbracht. Hele generaties hiphopmuzikanten werden beïnvloed door hun overweldigende, geordende muzikale chaos en krachtige revolutionaire raps. Die voortrekkersrol lijkt Public Enemy allang niet meer te kunnen of zelfs willen spelen. Voorman Chuck D schrijft in het boekje dat enkele producties op dit album in het verleden door de groep zijn afgewezen, en zo klinken ze ook.

De vaak rommelig gemixte nummers op dit album maken muzikaal weinig indruk, met een te simpel funkloopje, een te slordige metalbeat, slappe scratches en een gedateerd geluid. Chuck D's stem klinkt krachtiger dan op ander recent werk, maar blijft steken in strijdbaar klinkende tegelwijsheden die bij nader inzien niet eerder in zijn carrière zo weinig om het lijf hadden. En zo valt toch te hopen dat de groep, die maandag in Tilburg staat, een gretige greep doet in de oude doos, die vol zit met hemelbestormende hiphopmuziek.

Public Enemy: 14/11, 013 Tilburg