Peretz verslaat Peres

De 82-jarige Israëlische vice-premier Shimon Peres is vandaag onverwachts afgezet als leider van de Arbeidspartij. Hij werd in de strijd om het voorzitterschap verslagen door de 53-jarige leider van de Israëlische vakbeweging, Amir Peretz. De socialist Peretz kondigde gisteren meteen aan dat de Arbeidspartij op korte termijn de regering-Sharon zal verlaten.

De nieuwe voorzitter en kandidaat-premier van HaAvoda (Arbeid) won de partijverkiezingen met 42,3 procent van de stemmen. Peres verzamelde 39,9 procent en Benjamin Ben-Eliezer 16,8 procent.

De buiten Israël onbekende Peretz (in 1952 in Marokko geboren) is de voorzitter van de Israëlische vakbeweging Histadrut en een verklaard tegenstander van het sociaal-economisch beleid van de regering-Sharon/Peres. Hij heeft zijn verkiezing als partijleider te danken aan de vakbondsleden en de Israëlisch-Arabische vleugels in de Arbeidspartij.

In zijn overwinningstoespraak op het hoofdkwartier van de Histadrut in Tel Aviv kondigde hij vanochtend vroeg aan dat de Arbeidspartij de regering-Sharon op afzienbare termijn zal verlaten om zich voor te bereiden op vervroegde verkiezingen. Volgens politieke commentatoren en Knessetleden heeft de regering haar langste tijd gehad.

,,Dit is onze kans om van de Arbeidspartij weer een echte sociaal-democratische partij te maken'', zei Peretz in een lange rede, waarin hij de regering-Sharon/Peres opnieuw kritiseerde. ,,Concurrentie is goed voor Israël, maar concurrentie die van ons land een jungle maakt en de Israëlische burgers vermorzelt? Nee!'' Tien procent van de Israëliërs is werkloos en 1,5 miljoen van hen leven onder de armoedegrens.

Peretz riep Peres op de partij niet te verlaten en hem in ,,het belang van het land en de partij te steunen''. Maar de oud-premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede was zo verrast dat hij, in plaats van zijn opvolger te feliciteren en te steunen, een klacht liet indienen wegens ,,onregelmatigheden'' bij het tellen van de stemmen in Beersheva en Sderot.