Om naar uit te kijken

THEATER

Kamp

Theatergroep Hotel Modern heeft voor de voorstelling Kamp het vernietigingskamp Auschwitz op schaal nagebouwd: de barakken, de spoorlijn, een poort met de woorden `Arbeit macht frei' en zevenduizend kampbewoners van klei, op Playmobil-formaat. Gewapend met vingercamera's dwalen de spelers door het kamp, als reusachtige oorlogsverslaggevers, en proberen zo het onvoorstelbare voorstelbaar te maken.

Première 12 nov. Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 21 maart. Inl 010-4185124 of www.hotelmodern.nl

MUZIEK

Mahler V

De Vijfde symfonie van Mahler wordt uitgevoerd door het New York Philharmonic Orchestra olv Lorin Maazel en door het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Yakov Kreizberg. De New Yorkers treden twee keer op in het Amsterdamse Concertgebouw. Vrijdag wordt de Vijfde voorafgegaan door muziek van Strauss, zaterdag worden Mahlerliederen gevolgd door de Tweede Symfonie van Schumann. Bij het NedPho klinken ook nog liederen van Krenek.

New York Philh. Orchestra: 11, 12 nov Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345; NedPho: 13 nov 15u MC Vredenburg Utrecht res 030-2314544; 14, 15 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345.

POP

Steve Harley

Na de seventies-successen Sebastian en Make me smile werd in hitparadeland weinig meer vernomen van Steve Harley. Maar de Cockney Rebel-voorman bleef al die jaren actief, overwon drank en drugs en verdeelt zijn krachten tussen halfakoestische theateroptredens en elektrische rockshows. Harley's akoestische band toert uitgebreid door Nederland, niet alleen met de hits maar ook nieuw materiaal van de cd The Quality Of Mercy.

9 nov Schouwburg, Gouda, 10 nov Parkstad, Kerkrade, 11 nov Kade, Zaandam t/m 30 nov Orpheus, Apeldoorn. www.steveharley.com

BEELDENDE KUNST

Ben d'Armagnac

De vroeggestorven kunstenaar Ben d'Armagnac (1940-1978), bekend om zijn sobere bouwsels en stapelingen die hij met zijn artistieke partner Gerrit Dekker maakte, nam binnen de Nederlandse kunstwereld een heel eigen plaats in. D'Armagnac leefde met zijn gezin in afzondering in Zeeland. Vanaf 1973 zocht hij de confrontatie met het publiek in een serie intense live acties – `gebeurtenissen' – die een grote invloed hadden op de ontwikkeling van de performancekunst. Museum Het Domein in Sittard laat nu voor het eerst sinds 1981, toen d'Armagnac in het Stedelijk Museum exposeerde, een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk zien.

12 nov t/m 8 jan in Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, Sittard. Inl 046-4513460. Di-zo 11-17u. Inl 046-4513460 of www.hetdomein.nl

DANS

Holland Dance

Opmerkelijkste voorstelling op het Holland Dance Festival is Samwaad Street of Encounters van Ivaldo Bertazzo. De Braziliaanse choreograaf maakt voorstellingen met 55 straatschoffies uit Sao Paolo. Daarmee doet hij ongetwijfeld goed maatschappelijk werk, maar belangrijker is dat het ook mooie voorstellingen oplevert, waarin groepen dansers op een rij als een grote rups door de ruimte kronkelen, om soms als individu kortstondig los te barsten in een hiphopdansje of de vechtsport capoeira, met verrassende gebruik van Indiase muziek.

T/m 12 nov Den Haag, Sporthal De Houtzagerij. Inl 0900-8282999 of www.hollanddance.nl.