`Oergevoel, daar gaat het om'

Armin van Buuren, afgestudeerd jurist, steekt DJ Tiësto naar de kroon als een van de populairste deejays ter wereld. Zaterdagnacht draait hij `solo' negen uur achter elkaar in Ahoy'.

Armin Only – The Next Level is de vlag waaronder de Nederlandse deejay Armin van Buuren (Leiden, 1976) zaterdag het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' gaat vullen. Hij bracht het concept van een lange nacht in zijn eentje draaien ook al naar Ibiza, Engeland en Australië. Het voordeel van het format is, vindt hij, dat hij en hij alleen de platen draait, urenlang, en dus de set naar eigen inzicht invult. ,,In Nederland heerst een enorme festivalhype, met evenementen als Inner City, Dance Valley, Mysteryland en noem maar op. Dan zie je acht deejays achter elkaar, die ieder een uurtje draaien en achter elkaar hun hits erin douwen. Met een beetje pech hoor je de hits van de dag bij iedere deejay langskomen.''

Voor Van Buurens alternatief, dat hem van kwart voor tien 's avonds tot half acht de volgende ochtend aan de draaitafels gekluisterd houdt, kiest hij de veelvuldig misbruikte, maar wel werkbare metafoor van `de reis'. ,,Het is een lange muzikale tocht, waarbij het de kunst is een soort magische sfeer te creëren en die ook vast te houden. In een set van negen uur kom je niet weg met alleen hits. Je moet verbreden, je kunt niet alleen techno of trance draaien. De reis moet spannend blijven.''

Er zijn grenzen aan zijn streven om de intieme sfeer van de reguliere `Armin Only'-avonden te handhaven. De manier van draaien wordt noodgedwongen aangepast aan de grootte van de zaal. ,,De platenkeus zal in principe niet veel anders zijn, maar je moet er rekening mee houden dat je in een grote hal staat. Subtiliteiten komen dan minder tot hun recht, je moet uitkijken dat je niet te veel in details gaat klooien.''

De platenkeus ligt niet voor de volle negen uur en drie kwartier vast. ,,Ik doe mijn huiswerk, dus ik weet wat nieuw en hot is en welke oude platen nu nog gedraaid kunnen worden. Daar tel je de sfeer van de zaal bij op. Je weet niet exact wat werkt en wat niet, qua muziek en qua show. We hebben een draaiboek van zestig pagina's, maar de essentie van het deejayen is dat je het publiek kunt lezen. Wie dat het beste kan, is de beste deejay.''

Het `lezen' van het publiek neemt een enkele keer letterlijke vormen aan. ,,Heel af en toe houden mensen zelfs bordjes in de lucht, met titels erop die ze willen horen. Verder weet ik wat er leeft, dankzij mijn eigen platenmaatschappij en mijn radioprogramma A State Of Trance, dat in dertien landen wordt uitgezonden.''

Maar Armin van Buuren kiest niet voor de makkelijkste weg: ,,Dan zou ik doodleuk alle trance-hits van de laatste vier jaar achter elkaar knallen, en klaar. Maar dat is niet de essentie van het deejayen. Ik wil de mensen niet opvoeden, maar het moet wel een avontuur blijven.''

De smaak van het publiek wordt danig onderschat, is zijn ervaring. ,,Ik heb hele jonge dames uit hun dak zien gaan op zware technoplaten die ze absoluut niet kenden. Dat bewijst dat mensen best open staan voor nieuwe muziek. Als ik zie dat een plaat aanslaat, kan ik daarop inspelen door er iets soortgelijks achteraan te draaien, mits beide stukken in dezelfde toonsoort staan. Ik ben een van de weinige dj's die op toonsoort mixen. Dat vind ik heel vreemd, en dat mogen de collega's best als een milde vorm van kritiek opvatten.''

Toch is een `ouderwetse' muzikale scholing geen garantie voor succes in de dansmuziek. ,,Ik weet het verschil tussen een kwint en een terts, maar veel verder kom ik niet. Maar het valt me op dat juist mensen met een conservatoriumachtergrond het in de dansmuziek vaak niet redden. Die hebben te veel muzikale bagage. Dat bedoel ik niet denigrerend tegenover de dansmuziek, maar de kunst is juist om in alle eenvoud iets moois te doen. Dansmuziek is ontstaan als reactie op alle liedjes uit de jaren tachtig. Terug naar de basis, een oergevoel oproepen: daar gaat het om. En niet iedere keer van die slappe liedjes draaien.''

`Armin Only – The Next Level', 12/11, Ahoy' Rotterdam.

Inl. www.arminonly.com