Lekker schelden op de `keuf' via weblogs

Het lijkt weer iets rustiger te worden in de straten in Franse buitenwijken. En ook in de weblogs, waar jongeren elkaar van de rellen op de hoogte houden.

Het lijkt rustiger geworden onder de bloggende banlieue-jeugd in Frankrijk. De eerste dagen nadat de politie eind oktober was beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van twee jongens in de Parijse voorstad Clichy-Sous-Bois, liepen de blogs over van scheldpartijen op de `keuf' (`agent' in de straattaal Verlan).

Het herdenkingsblog over `bouna93', een van de overleden jongens, staat ook nu nog in de top-tien van meest bezochte blogs op het populaire skyblog.com. Maar alle gewelddadige teksten, racistische uitingen en oproepen tot afspraken voor rellen zijn sinds een paar dagen gewist. En de hoogste bezoekersaantallen scoren op skynet weer blogs over rap-muziek en het mooiste meisje – of de mooiste jongen – van de cité.

Dat de aandacht op het web verschuift, lijkt een indicatie dat de woede in de voorsteden begint op te branden, na twee weken waarin de onlusten zich over het hele land verbreidden. In de voorsteden rond Parijs is het inmiddels betrekkelijk rustig, zonder dat er een avondklok is ingesteld.

Het wegebbende tij op het web wijst er ondertussen ook op dat de blogs niet zijn uitgegroeid tot het organisatiemiddel van de eerste Franse opstand-per-netwerk. Daarover werd de afgelopen weken gespeculeerd, mede als verklaring voor het licht-gestructureerde verloop van de rellen – er waren meer branden, maar minder gevechten dan in het verleden. Er waren immers geen aanwijzingen dat dit het gevolg was van aanwijzingen van een centrale leiding.

Met name de politie leek weblogs te beschouwen als het middel van relschoppers om op informele wijze afspraken te maken en elkaar op te jutten. Begin deze week hield zij twee jongens aan omdat zij via skynet opriepen tot geweld, op blogs met titels als ,,Nike la France'' en `Nike l'Etat'. `Alles' moest in brand. Jongens in de leeftijd van 14, 16 en 18 jaar uit steden rond Parijs en het zuidelijke Aix-en-Provence bleken de auteurs.

Een enkele site lijkt nog te functioneren als brandpunt van actie. Het weblog van `mourad du 93' op skyblog.com opende vanmorgen nog met een kaart van de departementen in de regio Parijs. Daaronder volgt een lange lijst met gemeenten, zonder enig commentaar. ,,Kies en geef acht'' staat erboven. In de reacties wordt de boodschap minder omfloerst. In Rambouillet (een stad ten zuidwesten van Parijs), pocht `Toufik', zijn ze echt `rakayes', een verwijzing naar het `tuig' waarover minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy spreekt.

En `VersaillRakaill' liet gisteravond om 22.41 uur weten dat hij in zijn woonplaats Versailles een steen naar een schoolbus heeft gegooid. Vervolgens heeft hij zijn mobiele telefoon verloren tijdens zijn vlucht voor gemeenteagenten op de scooter. Geen nood, moeder koopt wel een nieuwe, besluit de – kennelijk nogal jonge – blogger. In totaal had `Mourad du 93' vanmorgen niet meer dan veertien reacties.

Webanalisten betwijfelden de afgelopen dagen in kranten en op het web of blogs echt een aantrekkelijk organisatiemiddel voor relschoppers vormen. Het risico getraceerd te worden na een oproep op het web is groter dan bij gebruik van de mobiele telefoon. Een blog is ook minder geschikt dan de telefoon tijdens acties op straat, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van informatie om de politie te omzeilen. Bovendien worden blogs die te expiciet zijn, al snel door de beheerders gesloten – op skynet zijn daar voorbeelden van te zien.

Voor jongeren uit verschillende voorsteden die elkaar wilden aftroeven met spectaculaire brandstichtingen, diende de afgelopen weken naar het lijkt een indrukwekkender medium als scorebord: de tv. Genoemd worden als hoogtepunt in de rellen in de landelijke acht-uurjournaals van TF1 of France 2 betekende gehoord zijn, zo viel te beluisteren. ,,Welke zender?'' is ook een vaste vraag die jongens in de voorsteden stellen aan verslaggevers – ook als deze alleen een opschrijfboekje heeft. Tegelijk krijgen `de media' overigens veel kritiek omdat ze ,,nooit de kant kiezen van de voorsteden'', zoals Georges, een inmiddels ervaren `media-jongere' in Clichy-sous-Bois het vorige week zei. Een tiental journalisten – met camera – is in de voorsteden gemolesteerd.

Toch lijken met name de grote tv-journaals zich in Frankrijk in te spannen om relatief veel tijd te besteden aan positieve beelden van geslaagde jongeren en vredige initiatieven in de voorsteden. De achtergrondreportages bieden niet alleen inzicht, maar ook tegenwicht aan het nieuws.

De zender France 3 vermeldt sinds begin deze week niet meer elke dag het aantal afgebrande auto's per nacht, om een wedloop om het hoogste aantal te vermijden. De kans om met uitgebrande auto's de tv te halen, wordt nu elke dag wat kleiner. En als de rellen dit weekeinde opleven, rekent de regering op de avondklok.