Kunstprijzen Amsterdam toegekend

De regisseur Guy Cassiers, de vormgeefster Claudy Jongstra en de musicus Joël Bons zijn dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de kunsten, toegekend door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zij ontvangen bij de uitreiking van de prijzen op 22 januari elk een bedrag van 35.000 euro.

De jury, die bestond uit Hans van Mierlo, Marie Hélène Cornips, Gerardjan Rijnders, Esther Apituley, Jan Blokker en Kristien Hemmerechts, looft de kunstenaars om hun innovatieve aanpak en hun moed om buiten het eigen vakgebied te treden.

Guy Cassiers krijgt de prijs voor zijn regie van de Proustcyclus bij het Ro Theater, waarbij op een vernieuwende en succesvolle manier toneel, film en literatuur zijn samengebracht. Claudy Jongstra krijgt de prijs voor haar nieuwe manier van ontwerpen in vilt voor interieurs, haute couture en filmkostuums. Joël Bons krijgt de prijs voor zijn leidende rol in het Atlas Ensemble. De dertig muzikanten uit China, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Iran en Nederland spelen uitsluitend nieuw geschreven repertoire, dat zowel het westerse als het oosterse klankbeeld verrijkt.