Jesus Christ Superstar

Producent Joop van den Ende brengt de Nederlandse versie van Andrew Lloyd Webbers rockopera Jesus Christ Superstar, waarin God (Jezus) en de Duivel (Judas) mens zijn geworden. Het abstracte decor wordt gedomineerd door een liggend rood kruis dat dienst doet als klein podium. Jezus heeft eindelijk eens geen jurk aan, maar draagt witte zomerkleding. Geheel in de opvoeringstraditie van deze musical overtreft Judas Jezus. Dieter Troubleyn, Jezus, kan de zware Jezuspartij slechts met moeite zingen. Martin van der Starre, in het dagelijks leven zanger van een Haagse coverband, staat als Judas onwennig op het podium, maar heeft een door God gegeven stem, met een wanhopige, alles verpletterende schreeuw.

Met nieuwe, verrassende arrangementen, hier en daar een coupure en een enkel opgeknipt lied, hebben regisseur Eenens en dirigent Robert Jan Kamer de musical opgefrist. Het twaalfkoppig orkestje in een glazen kooi achterop het podium kan stevig rocken, met hier en daar een funky orgeltje. Extra aangezet is de botsing tussen de meer lieflijke muzikale momenten en de sterk vervormde gitaar die Judas steeds begeleidt. Grote verdienste van Eenens is dat hij de reli-kitsch vermijdt en vervangt door eigen, krachtige beelden, spaarzaam en smaakvol ingezet. Het koor heeft zo een choreografie waarin het Onze Vader in gebarentaal is verwerkt. En Jezus sterft deze keer niet aan het kruis. Hij krijgt een straatbloemenhulde à la Theo van Gogh.Tournee t/m 28/5. Inl. 0900- 3005000 of www.musicals.nl.