Internet Voorkeur

Natuurlijk gaat er niks boven urenlang door tweedehands boeken struinen, op de boekenmarkt van Deventer, Dordrecht of een van de tientallen andere jaarlijkse boekenmarkten verspreid over het land. Maar voor het aanbod hoef je dat niet te doen. Er ligt daar namelijk maar een fractie van het aanbod van tweedehands boeken op internet.

Wie anderstalige boeken leest had nog nooit zoveel keus – Amazon verkoopt bijvoorbeeld naast nieuwe ook tweedehandse boeken – maar ook voor de liefhebber van Nederlandse literatuur zijn ten minste twee websites onmisbaar: boekwinkeltjes.nl en antiqbook.com. Op boekwinkeltjes.nl bieden 1.712 boekverkopers bij elkaar 1.071.236 boeken te koop aan – van zeldzaam antiquarisch werk tot vakantieliteratuur voor een prikje. Antiqbook.com is wat internationaler georiënteerd, al is het merendeel van de aangesloten boekhandelaren gewoon Nederlands.

Beide websites geven uitgebreide informatie over de aangeboden boeken, zoals de uitgever, de druk en de staat waarin het boek verkeert. Het grote nadeel van boeken bestellen op internet zijn de verzendkosten: die komen er altijd nog bij. Meerdere boeken bij één winkel bestellen drukt de verzendkosten per boek, maar ja, dan moet je wel meerdere boeken van je gading kunnen vinden.