Hoogervorst: IVF toch vergoeden

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) is bereid reageerbuisbevruchting (IVF) in 2007 alsnog in het basispakket op te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat IVF al volgend jaar wordt vergoed.

Tijdens de behandeling van zijn begroting, gisteren, wilde de minister de Kamer niet verder tegemoet komen. Wel stelde hij de Kamer gerust over de verstrekking van dure geneesmiddelen. De bewindsman zei dat patiënten daar recht op hebben. Het mag volgens hem niet zo zijn dat ziekenhuizen patiënten deze medicijnen onthouden uit financiële overwegingen.

Patiënten en specialisten maken zich zorgen dat mensen extreem dure medicijnen niet altijd krijgen, ook al zouden die een bepaalde ziekte het beste kunnen bestrijden. Volgens Kamerlid Schippers (VVD) komt dat omdat ziekenhuizen het budget dat ze voor de aanschaf van dure medicijnen ontvangen, aan andere zaken uitgeven zoals medische apparaten. Volgens Kamerlid Kant (SP) kost dit honderden mensenlevens per jaar.

Minister Hoogervorst belooft de regionale verschillen op te heffen die bestaan bij de verstrekking van dure middelen. Het gaat om medicijnen tegen bijvoorbeeld borstkanker of darmkanker die tot 300.000 euro per kuur kunnen kosten. Als ziekenhuizen patiënten toch medicijnen onthouden zou de Inspectie voor de Gezondheidszorg in moeten grijpen. Hoogervorst had eerder aangekondigd dat verzekeraars vanaf volgend jaar 80 procent van de medicijnkosten moeten vergoeden. Het ziekenhuis is voor de overige 20 procent op het eigen budget aangewezen.

Tijdens het debat kondigde Hoogervorst ook een onderzoek aan naar plastisch chirurgen. Hij vindt dat met name deze beroepsgroep onnodig angst zaait over het zorgstelsel. Plastisch chirurgen klagen dat in de aanloop naar het nieuwe zorgstelsel, de verzekeraar op de stoel van de arts gaat zitten en behandelingen dwarsboomt.

Hoogervorst wil met onderzoek aantonen dat deze klacht onterecht is. Hij wil ook weten hoeveel ingrepen de chirurgen verrichten en of er daardoor wachtlijsten voor plastische chirgie bestaan.