Helen Frik

De Engelse kunstenaar Helen Frik (Worchester 1960), die sculpturen en tekeningen maakt, verhuisde in 1981 naar Nederland. Tijdens een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1996 zag ze haar oude, al eerder verkochte tekeningen terug, en besefte ze dat ze er een sterke emotionele band mee had. Op dat moment besloot Frik om haar eigen werk te gaan verzamelen. Niet dat ze tekeningen terugkoopt, maar bij iedere expositie overweegt ze welke werken verkocht kunnen worden en welke niet. Zo ontstond de Frik-collectie, die nu als expositie te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag. De naam is een speelse verwijzing naar de New Yorkse Frick Collection, een verzameling van meesterwerken uit de westerse kunstgeschiedenis. De tekeningen van Frik, die voornamelijk tussen 1996 en nu gemaakt zijn, zijn geïnspireerd door haar eigen leven. De liefde, teleurstelling, twijfels en angsten sijpelen eruit. De tekeningen zijn soms onbeholpen cartoonesk, soms direct, en zetten dan met een simpele lijn sterk een beeld of gedachte neer. Sterk zijn de tekeningen waarin Frik een beeld neerzet van een stuntelig mens, dat moeizaam de wereld om zich heen probeert te begrijpen. Hoe meer Frik laat zien van haar twijfels, blokkades en onzekerheden, hoe meer ze weet te boeien. De Frik Collection laat zich lezen als een zelfportret met allerlei associatieve uitlopers. Eenmaal door haar tekeningen gegrepen laten ze je niet snel los, juist door de uiteenlopende onderwerpen en de balans tussen luchtigheid en zwaarte.

The Frik Collection. Tekeningen van Helen Frik t/m 4 dec in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 10-17u.