Geding islamitische school

De Algemene Onderwijsbond (Aob) heeft een kort geding aangespannen tegen de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (Siba). De bond doet dit namens de medezeggenschapsraden van de islamitische basisscholen El Faroeq en Abraham el Khaliel.

De Siba, waar de twee scholen onder vallen, kwam vorig jaar in opspraak toen de voorzitter werd aangehouden op verdenking van verduistering van een half miljoen aan subsidiegelden.

De onderwijsbond spant de rechtszaak aan omdat het bestuur ondemocratisch werkt. Leden van de medezeggenschapsraad zouden door het bestuur niet worden geïnformeerd over organisatorische zaken en het personeelsbeleid. Ook zouden zij geen zicht hebben op de financiële positie van de school. De rechtszaak dient morgenochtend voor de Amsterdamse rechtbank.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) dreigde deze week de Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq met sluiting. De school die zich volgens de inspectie weliswaar houdt aan de wet, zou in de nabije toekomst mogelijk onvoldoende scoren op het nieuwe integratiedoel van scholen, dat in het wetsvoorstel van PvdA en LPF staat, aldus Van der Hoeven. Het ministerie kan subsidiegelden inhouden indien een school dan niet meewerkt.

Verder vertelde Van der Hoeven dat zij ,,signalen'' heeft ontvangen over de relatie binnen het lerarenteam en tussen het lerarenteam en het bestuur van As Siddieq. Zij noemde de situatie ,,zorgelijk''. Bestuursleden zouden bestuurs- en toezichtstaken met elkaar vermengen. As Siddieq moet voor 1 januari 2006 de functievermenging uit elkaar halen. De minister zei ook de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) te hebben gevraagd As Siddieq te wijzen op de Code goed bestuur. De school kwam twee maanden geleden in opspraak nadat een oud-docente haar ervaringen als onderwijzers opschreef in een boek.