Galerieselectie

Daido Moriyama

De Japanse fotograaf Daido Moriyama (1938), beter bekend onder zijn voornaam, legt in een razend tempo de stedelijke landschappen vast die hij in Tokio om zich heen ziet. Zijn foto's – vaak onscherp en met snapshot-achtige composities – tonen reclames, voorbijgangers, verkeerspleinen, etalagepoppen en zwerfkatten. Voorjaar 2006 volgt een solotententoonstelling in het Foam in Amsterdam.

foto's Daido Moriyama. T/m 17 dec Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Robert Wevers

Vroeger maakte Robert Wevers realistische schilderijen in de traditie van de klassieke Hollandse schilderkunst, waarvoor hij gebruik maakte van fotografische hulpmiddelen. Vanaf 2002 experimenteerde hij een tijd met digitale druktechnieken zoals de inkjetprint, maar inmiddels is de schilderkunst zijn oeuvre weer binnengeslopen. Met de computer combineert Wevers nu natuurfoto's, vakantiekiekjes en plaatjes uit wetenschappelijke boeken, die hij in laatste instantie voorziet van een laag acrylverf.

Schilderijen en inkjetprints van Robert Wevers. 12 nov t/m 17 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Marcel van Eeden

Het geboortejaar van kunstenaar Marcel van Eeden, 1965, is een cruciaal gegeven in zijn oeuvre. Alle voorstellingen die hij tekent zijn afkomstig uit de tijd vóór zijn geboorte. Hij werkt naar bestaand beeldmateriaal, dat hij vindt in oude tijdschriften, boeken of kranten. De onderwerpen kunnen uiteenlopen van stemmige jaren-vijftiginterieurs, cartoons en brandende huizen tot abstracte patronen of teksten. Galerie Maurits van de Laar combineert de tekeningen van Van Eeden nu met die van Paul van der Eerden.

Tekeningen van Marcel van Eeden en Paul van der Eerden. 13 nov t/m 24 dec in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Hoeden

Galerie Ramakers biedt ruimte aan de bijzondere verzameling kinderhoedjes uit Thailand, Laos en Vietnam van Galerie van Bussel. De hoeden worden vergezeld door tekeningen van kunstenaars als Arie de Groot, Arno Kramer, Michel Hoogervorst, Warffemius, Brecht en Klaus Baumgärtner.

Galerie van Bussel te gast bij Galerie Ramakers. 13 nov t/m 12 dec in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag. Wo t/m za 11-17u.

Petra van der Steen

Sad Shirts, noemde kunstenaar Petra van der Steen haar kledinglijn van T-shirts waarop handmatig verdrietige teksten zijn geborduurd. Op onderbroeken en hemden, theedoeken en handdoeken bracht ze teksten aan als `Ik ben maar weggegaan', of `Ik kom nooit meer terug'.

Ook afbeeldingen van dode dieren, doorstoken harten of beschadigde mensen sieren de kledingstukken. Haar nieuwe tentoonstelling heet Nooit meer zeuren, en afgaande op geborduurde teksten als `Alles kan anders' komt Van der Steen dit keer strijdbaarder uit de hoek.

Borduurwerken van Petra van der Steen. T/m 17 dec in Galerie de Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. Do t/m za 13-17u.

En verder

Schilderijen van Carla Klein t/m 19 nov Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam;

installatie van Agata Siwek t/m 13 dec in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, A'Dam; schilderijen van Sara van der Heide t/m 19 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam;

foto's van Jason Oddy t/m 26 nov in Galerie Hug, Eerste Tuindwarsstraat 16, A'dam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; installatie van David Bade t/m 19 nov in Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, A'dam;

foto's van Misha de Ridder t/m 19 nov in Galerie Juliette Jongma, Gerard Douplein 23, A'dam; video- en geluidsinstallatie van Saskia Janssen t/m 19 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A'dam; sculpturen van Keith Edmier t/m 3 dec Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; foto's van Esteban Pastorino Diaz t/m 20 nov in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-b, Rotterdam; videoinstallatie van Loek Grootjans t/m 30 nov in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.