FOTOGRAFIE

Philip Mechanicus

Op 30 juli van dit jaar overleed fotograaf en culinair journalist Philip Mechanicus op 68-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend met zijn portretten van schrijvers, maar maakte ook foto's van stillevens en van zijn geboortestad Amsterdam. Het Stedelijk Museum wijdt nu een kleine presentatie aan zijn werk. Mechanicus begon eind jaren zeventig met zijn schrijversportretten, onder het motto dat je beter maar beroemde mensen kon fotograferen dan onbekende. Velen daarvan werden gepubliceerd in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Mechanicus liet de schrijvers overduidelijk poseren, wat in die tijd niet erg gebruikelijk was. Bij de tentoonstelling in het Stedelijk is het boek De laatste keuze uit het fotografisch woordenboek van Philip Mechanicus (uitgeverij Voetnoot) verschenen, waaraan de fotograaf ook tijdens zijn lange ziekbed nog heeft gewerkt.

foto's van Philip Mechanicus t/m 4 dec in het Stedelijk Museum, Oosterdokskade 5. Dag 10-18u. Inl: www.stedelijk.nl