Europese chemietest beperkt cosmeticafabrikanten

Door een test die de Europese Commissie verplicht heeft gesteld voor 30.000 chemische stoffen, zullen vanaf 2007 vele honderden chemicaliën van de markt verdwijnen. Het testen van deze stoffen wordt te duur voor de fabrikanten. Dat verwachten de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Vereniging Europese Chemische Industrie (Cefic) en het midden- en kleinbedrijf in de chemie.

Als de chemische industrie zoveel stoffen uit de productie haalt, heeft dat grote gevolgen voor de afnemers ervan. Zij moeten dan de samenstelling van hun producten wijzigen. Volgens schattingen van Cefic zal 20 tot 50 procent van alle stoffen die in de cosmetica-industrie worden gebruikt uit de handel verdwijnen. Dat houdt in dat de branche de samenstelling van vrijwel alle eindproducten moet wijzigen.

De kunststofindustrie zal voor 20 tot 30 procent van haar ingrediënten een alternatief moeten zoeken en de verfproducenten voor 20 procent van de bestanddelen.

CHEMIE: pagina 16