DUITSLAND

Saksens Glorie

Onder de titel Cranach presenteert het Oost-Duitse Chemnitz een overzichtstentoonstelling van het werk van zijn befaamdste schildersfamilie. In de Kunstsammlungen van het König Albert-Museum zijn 58 schilderijen van Lucas Cranach de Oudere en van zijn zoon Lucas de Jongere bijeengebracht. De bulk van het oeuvre is afkomstig uit de kelders van de Gemäldegalerie Dresden waar veel schilderijen al eeuwen vergeefs op frisse lucht lagen te wachten.

In Chemnitz krijgen ze eindelijk de ruimte. Met de aanstelling van Lucas de Oudere als hofschilder in Wittenberg (1505) verwierf het adellijke portret een allure die buiten Saksen met afgunst werd bekeken. Niet eerder hadden koningen en prinsen, graven en hertogen zich zo glorieus laten afbeelden. Vijfhonderd jaar later kijken deze pofbroekendragers nog even verwaand als in de 16de eeuw uit over de massa's.

13 nov t/m 11 maart, Theaterplatz 1. Di-vr 11-19u, za, zo 10-19u. Inl 0049-3714884424 en www.chemnitz.de/kunstsammlungen.

Golven en wolken

Zoekend naar gelegenheid voor het schilderen in de vrije natuur ontdekten schilders in 1875 het waddeneiland Sylt. Sindsdien is het een komen en gaan van kunstenaars van alle genres. Het museum op de Museumsberg, Flensburg (Sleeswijk-Holstein), exposeert sfeervolle doeken van lokale bekenden als Hans Peter Feddersen, Hinrich Wrange en Eugen Dücker. Hun weergave van schuimende golven, hoog optorenende wolkenpartijen en weidsheid van stille duinenrijen krijgt niet de internationale erkenning van bijvoorbeeld de School van Barbizon maar heeft onmiskenbaar een eigen charme.

T/m 8 jan, Museumsberg 1. Di-zo 10-16u. Inl: 0049-461852590 en www.museumsberg.flensburg.de

En verder

Summer of love, psychedelische kunst uit de jaren zestig, t/m 12 feb in de Schirn Kunsthalle, Frankfurt/M: 0049-6929 9882 118 en www.schirn-kunsthalle.de.