Duits overnamebod in de maak op TNT

De Duitse investeerder Cornelius Geber heeft gisteren geruchten bevestigd dat hij samen met anderen het Nederlandse post- en logistiekconcern TNT wil overnemen.

TNT wilde niet reageren op de plannen van Geber. Geber, hoofd van de Duitse participatiemaatschappij CG Beteiligungs, geldt als een zwaargewicht in de logistiek. Zo was hij eind jaren negentig baas van de Duitse tak van het Zwitserse logistiekbedrijf Kühne+Nagel en adviseur van topman van Deutsche Post Zumwinkel.

Gisteren onthulde het Duitse weekblad Wirtschaftswoche de plannen van Geber. Volgens het blad zouden er Amerikaanse participatiemaatschappijen bij betrokken zijn. Tegenover de Britse zakenkrant Financial Times bevestigde Geber dat hij een consortium wil vormen met ten minste twee financiële investeerders en ten minste twee strategische kopers. TNT is al geruime tijd onderwerp van overnamespeculatie, waarbij de Duitse concurrent Deutsche Post en het Amerikaanse UPS als kandidaten zijn genoemd.

Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt niet benaderd te zijn over een bod op TNT. De Nederlandse regering bezit 10 procent van de aandelen en is in het bezit van het zogenoemde `gouden aandeel' waarmee zij elke overnamepoging kan blokkeren. Maar een blokkade zou Den Haag op tegenmaatregelen van de Europese Commissie komen te staan, die een verklaard tegenstander is van deze `gouden aandelen', die dateren uit de tijd dat de betrokken bedrijven nog staatsbedrijven waren.

Gisteren sloot in Amsterdam het aandeel TNT bijna 10 procent hoger op 23 euro. Vanmorgen opende TNT ruim 2 procent lager.