Drie hotels Amman doelwit van terreur

Bij drie gelijktijdige aanslagen op internationale hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn gisteravond 56 mensen om het leven gekomen en 110 gewond.

In het buurland Irak vielen vanochtend meer dan 30 doden bij een dubbele terreuraanslag. De Iraakse autoriteiten verklaarden zich solidair met Jordanië, dat voor het eerst door een dergelijke zware aanslag werd getroffen.

In twee van de hotels in Amman waren op het moment van de aanslag bruiloftsfeesten aan de gang. Onder de doden waren verscheidene bruiloftsgasten. De nationaliteit van de meeste doden was vanochtend nog niet bekend.

Twee van de aanslagen in Amman werden uitgevoerd door zelfmoordterroristen; volgens de Jordaanse vice-premier Marwan Muwasher werd de derde aanslag gepleegd met een met explosieven volgeladen auto. De Jordaanse autoriteiten zeggen inmiddels verscheidene verdachten te hebben gearresteerd.

De aanslagen werden vanochtend opgeëist door de terreurgroep Al-Qaeda in Irak van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi. Op een radicale internetsite meldde de groep dat Jordanië doelwit was als ,,achtertuin voor de vijanden van de religie, joden en kruisvaarders [..] en een centrum van prostitutie''. De getroffen hotels ,,waren door de Jordaanse dictator [koning Abdallah II] veranderd in een lustoord voor de vijanden van onze religie, de joden en de kruisvaarders''. Verdere aanslagen werden aangekondigd. De authenticiteit van de boodschap kon niet direct worden bevestigd.

De Jordaanse autoriteiten wezen gisteren al meteen naar het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda en in het bijzonder naar Zarqawi, die door het Amerikaanse leger in Irak van het leeuwendeel van de talrijke terroristische aanslagen in dat land wordt beschuldigd.

De Jordaanse regering heeft alle grenzen gesloten. Vice-premier Muwasher kondigde nog ongespecificeerde nadere maatregelen aan.

De aanslagen waren gericht tegen het Grand Hyatt hotel, het naburige Radisson SAS en het Days Inn hotel. Het Hyatt en het Days Inn zijn Amerikaans; het Radisson maakt deel uit van een Zweedse keten. Hoewel in Jordanië met enige regelmaat plannen voor aanslagen worden ontdekt, waren er volgens getuigen nauwelijks veiligheidsmaatregelen getroffen.

In Irak was een restaurant in Bagdad dat druk werd bezocht door politiemannen vanochtend doelwit van een dubbele zelfmoordaanslag. Behalve 35 doden vielen er 28 gewonden. Het was een van de zwaarste aanslagen in de hoofdstad in de afgelopen maanden. De aanslag kwam een dag na een driedubbele zelfmoordaanslag op een shi'itische moskee in Bagdad, waarbij zeven doden vielen. In Tikrit, ten noorden van Bagdad, werden vanochtend vijf mensen gedood bij een zelfmoordaanslag.

ACHTERGROND pagina 4

HOOFDARTIKEL pagina 9