Dodelijk slachtoffer bij Zondagse Heiligen

Acht voetballers van een Chinese amateurclub werden deze zomer zo razend op een tegenstander dat ze hem op het veld en voor de ogen van het publiek een ongenadige aframmeling gaven. Zo ongenadig zelfs dat hun slachtoffer vijf dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

De acht, die in de Oost-Chinese-provincie Shandong uitkwamen voor het team van hun stad Zibo, De Zondagse Heiligen, speelden in een plaatselijk toernooi tegen de Weifang Duivels. Vandaag werd bekendgemaakt dat de acht zich bij de rechter moeten verantwoorden voor het opzettelijk toebrengen van letsel bij de ongelukkige voetballer.

Shandong staat in China bij uitstek bekend als een provincie waar veel stoere, potige mannen rondlopen die je beter niet boos kunt maken. Zo kreeg een toeschouwer deze zomer in Shandong een dreun van een voetballer die woest de tribune op was gestormd nadat hij was bekogeld met flesjes en meloenschillen. Ook uit Shandong komt het bericht van invallers die gewapend met messen langs het voetbalveld zaten.

Toch kunnen ook de meer iele amateurvoetballers uit de Centraal-Chinese provincie Sichuan er wat van. In september verbrijzelden zij de botten in de handen en benen van een scheidsrechter, die daarbij ook nog een hersenschudding opliep.

Niet alleen nationaal, ook internationaal wil het nog weleens uit de hand lopen. Dan gaat het meestal niet om spelers, maar om fans, die bijvoorbeeld door het volkslied van het gehate Japan heen brullen, of die proberen te voorkomen dat Japanse spelers de stadions in alle rust kunnen verlaten.

Geen prettige berichten met het oog op de Olympische Spelen van 2008, waar China zich hoopt te presenteren als een modern, beschaafd land waar sporters uit alle landen van harte welkom zijn.

Peking is daarom eem campagne gestart die de Chinese fans van het idee moet afbrengen dat voetbal oorlog is. Bij de regeringscampagne staat centraal dat het Chinese publiek niet alleen de eigen teams moet toejuichen, maar dat het zijn warmte ook moet laten voelen aan de teams van bezoekende landen.

Zelfs als dat land Japan blijkt te heten.