Deze dag is anders

Het is de week der dagen. Eergisteren was de Dag van het Eigen Vermogen, morgen is de Dag van het Aandeel.

De eerste, georganiseerd door effectenbeurs Euronext, was bedoeld voor bedrijven en hun adviseurs die dromen van een beursgang. De man die bij de beurs verantwoordelijk is voor debutanten, financieel directeur Joost van der Does de Willebois, sprak optimistisch over een ,,behoorlijk gevulde pijplijn'' van beurskandidaten, al noemde hij geen namen en (rug)nummers. De succesvolle beursgang van Tomtom in mei zal volgens de beurs andere bedrijven inspireren om ook aandelen op de kapitaalmarkt weg te zetten.

De eerste kondigde zich diezelfde dinsdag al aan: digitale kaartenmaker Tele Atlas uit Den Bosch. Hoewel het hier een tweede notering betreft: het debuut is eerder al gemaakt in Frankfurt.

Het gaat beter op de beurs maar het klimaat voor beursintroducties is nog lang niet zo zonnig als eind jaren negentig. Op de Dag van het Eigen Vermogen was geen feestelijke uitreiking van de bokaal voor de IPO of the year (beursgang van het jaar). Die prijs werd, bij gebrek aan beursgangen, voor het laatst in 2000 uitgereikt.

Morgen vieren zo'n drieduizend beleggers, managers van beursfondsen en financieel adviseurs de 27ste Dag van het Aandeel, georganiseerd door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Het hoogtepunt van de dag die, anders dan de Dag van het Eigen Vermogen (aanvang: 17.00 uur), echt een hele dag duurt, is al in de ochtend. Dan bestijgt Ahold-topman Anders Moberg het podium om zich te laten interviewen door gastheer Peter P. de Vries, directeur van de VEB.

Moberg en De Vries. Die troffen elkaar wel vaker voor een volle zaal. Wie herinnert zich niet die roerige aandeelhoudersvergadering van Ahold op 3 maart 2004, nog maar anderhalf jaar geleden, toen Moberg na een marathon van zes uur zijn wijsvinger getergd in De Vries prikte? ,,Jij probeert ons zo hard als je kunt te beschadigen!'', beet Moberg de verbouwereerde beleggersspreekbuis in het gangpad toe. De Vries pleitte voor twee aanvullende onafhankelijke onderzoeken, één naar de boeken, één naar het beleid. Moberg was ziedend omdat er reeds zes interne onderzoeken liepen naar de periode-Van der Hoeven, en dat kostte al zo veel geld en energie. De Vries volhardde en kreeg zijn zin: dit jaar begon de Ondernemingskamer een onderzoek naar mogelijk wanbeleid.

Kloek en moedig dus, dat Moberg zich morgen vrijwillig en publiekelijk aan de tand laat voelen door zijn rivaal. Mochten er morgenochtend Belgische beleggers in de zaal zitten, dan zullen zij snappen waarom hij dat doet. In België is 11 november de Dag van de Wapenstilstand.

    • Philip de Witt Wijnen