Deutsche Telekom laat beleggers schrikken

Deutsche Telekom had een sprankelend derde kwartaal. De neergang bij de twee voornaamste probleemkinderen, de Duitse divisie voor vaste telefonie en de Britse mobiele tak, was een halt toegeroepen. De nettoschuld daalde tot minder dan tweemaal de verwachte winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda). Waarom is het concern dan toch door beleggers op een koude douche onthaald?

Deutsche Telekom wil volgend jaar nog eens 1,2 miljard euro uittrekken voor het werven van klanten voor nieuwe diensten, zoals multifunctionele telefoons, die zowel op een vaste als op een mobiele aansluiting werken, en triple play, het combinatiepakket van internet, telefoon en televisie. Daardoor zal de omzetgroei in 2006 en 2007 verdubbelen, maar zal de ebitda volgend jaar 1 miljard lager uitkomen dan aanvankelijk werd verwacht.

De daling had nog erger kunnen zijn zonder het eerder deze maand aangekondigde schrappen van 32.000 arbeidsplaatsen, wat 1,7 miljard aan jaarlijkse besparingen kan opleveren. Die voorkomen dat de winstmarge met meer dan 2 procentpunt zal dalen en houden de hoop levend dat het concern zijn doel van het herstel van de groei bij de vaste telefonie kan verwezenlijken.

Toch kan niet blindelings vertrouwd worden op de omzetgroei van Deutsche Telekom, ook al is de daling van de marge zeker. Het concern wordt geconfronteerd met zware concurrentie van breedband- en kabelmaatschappijen. Dat heeft beleggers nóg een reden gegeven om te verkopen.

Beleggers waren al bezorgd over het geld dat het concern wil uitgeven aan Amerikaanse vergunningen en technologische verbeteringen. En aan de opnieuw goed gevulde schatkist van Deutsche Telekom kleven grote overnamerisico's. Beleggers vrezen dat topman Kai-Uke Ricke zal trachten aan te tonen dat hij transacties wel degelijk met succes kan bekronen, nu het Britse O2 onder zijn neus is weggegrist.

Bovendien wil de regering voor bijna 10 miljard euro aan aandelen afstoten. KfW, waarin de staat zijn aandelen heeft ondergebracht, heeft een belang van 22 procent te verkopen, het hoogste percentage sinds een aandelenemissie vijf jaar geleden. Nog eens 15 procent is nog steeds in handen van de regering. Zelfs als het opschudden van Deutsche Telekom volgens plan verloopt, zal dat vermoedelijk niet in de aandelenkoers tot uitdrukking komen totdat de regering haar behoefte aan contant geld heeft opgelost.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.