Chinese schoen nu omstreden

Het Chinees-Europese textielconflict eerder dit jaar dreigt een vervolg te krijgen met schoeisel. De Europese Commissie laat momenteel onderzoeken of een in juni gedeponeerde klacht van Europese schoenenfabrikanten over dumping door China terecht is. Het onderzoek kan leiden tot – tijdelijke – heffingen op de invoer uit China.

Volgens gegevens van de Europese Commissie voerden de landen van de Unie in de eerste vier maanden van dit jaar 700 procent meer schoenen uit China in dan in dezelfde periode in 2004. Daarbij daalde de prijs gemiddeld met 28 procent.

Tijdens een overleg gisteren van de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) over de WTO uitte VVD-Kamerlid Dezentjé Hamming haar bezorgdheid over de situatie. Zij wilde weten of het juist is dat de Europese Commissie werkt aan een invoerheffing van mogelijk 30 procent op Chinese schoenen. Doorberekening leidt waarschijnlijk tot een hogere inkoopprijs voor de detailhandel. ,,Dat zou natuurlijk dramatisch zijn voor onze winkeliers'', zei het Kamerlid.

Van Gennip stelde dat Nederland, net als in de textielkwestie, ,,zal vechten voor vrije markttoegang''. Voor definitieve maatregelen moet de Commissie toestemming vragen aan de lidstaten. Voorlopige maatregelen kan zij op eigen gezag nemen. In het geval van de Chinese schoenen zou dat al volgende maand kunnen zijn.