Browser krijgt hulp van Google

Firefox, de internetbrowser die deze maand een jaar bestaat, krijgt extra steun van Google. De Amerikaanse zoekmachine wil één dollar betalen voor elke internetgebruiker die de alternatieve browser installeert – met Google Toolbar.

Firefox werd in het eerste jaar van zijn bestaan 106 miljoen keer gedownload. Inmiddels surft wereldwijd 8,65 procent van de internetters met Firefox, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bedrijf Netapplications. De populariteit van de gratis browser gaat ten koste van Microsofts browser, Internet Explorer die standaard in Windows zit. Explorer heeft nu een marktaandeel van 87 procent, becijferde Netapplications. Maar volgens een onderzoek van het Franse Xitimonitor.com zakte het gebruik van Internet Explorer in Europa de afgelopen maand al onder de 84 procent. Omdat het Firefox-aandeel groeit, besloot Google een aparte toolbar (taakbalk) voor de Explorer-concurrent te ontwikkelen – een extra applicatie die zoeken op internet moet vereenvoudigen. Deze taakbalk was tot voor kort alleen voor Internet Explorer beschikbaar.

Deze week maakte Google bekend dat ook zijn AdSense advertentieprogramma Firefox gaat ondersteunen. Websites die via AdSense Firefox in combinatie met de Google toolbar aanprijzen, krijgen een dollar voor elke gebruiker die de browser installeert. Op de Google-site wordt de voorkeur voor Firefox als volgt verklaard: ,,Het is een innovatieve browser die popups blokkeert en meer controle biedt de privacy van de gebruiker.'' Daarnaast is Firefox `platform-onafhankelijk': het werkt op meerdere besturingssysteem. Internet Explorer is de laatste jaren niet vernieuwd en draait alleen op Windows.

Google en Firefox bundelen hun krachten als concurrenten van Microsoft: Firefox heeft zijn wortels in Netscape, dat in de jaren negentig een browseroorlog met Microsoft uitvocht en verloor. De code van Netscape is in Firefox verder ontwikkeld door een groep vrijwillige programmeurs. Google is in een heftige concurrentiestrijd met het bedrijf van Bill Gates en Steve Ballmer verwikkeld. Google gaat een alternatief voor MS Office, OpenOffice, ook intensief ondersteunen. Microsoft gaat op zijn beurt webversies van Windows en Office maken, onder de naam Live.