Bloeddruk stijgt door cola

Vrouwen die veel cola drinken, hebben vaker hoge bloeddruk. Het maakt niet uit of het suikerhoudende of light cola is. Maar vrouwen die veel koffie drinken, hebben een kleinere kans op hoge bloeddruk dan vrouwen die bijna nooit koffie drinken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 150.000 Amerikaanse verpleegkundigen, gisteren gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. Het onderzoek in het grote bestand van de Amerikaanse Nurses Health Study laat opnieuw zien dat caffeïne niet de oorzaak is van hoge bloeddruk. Het verband tussen coladrinken en hoge bloeddruk is nieuw, maar wordt waarschijnlijk niet door de caffeïne veroorzaakt. De onderzoekers wijzen op de maïsstroop die in de Verenigde Staten wordt gebruikt om de cola's te zoeten, en op de karamel die de cola bruin kleurt. Daar zitten ingewikkelde suikerverbindingen in. Uit ander onderzoek is bekend dat coladrinken de kans op diabetes verhoogt. Meer onderzoek naar cola's is volgens de auteurs nodig.