Birmingham: inzetten op het jongerenwerk

In de Britse stad Birmingham volgen bestuurders en politie met meer dan gemiddelde aandacht de onrust in Franse steden. Zelf hebben ze de schrik nog in de benen na rellen in de wijk Lozells in oktober. Daar raakten leden van de zwarte Caraïbische gemeenschap slaags met Aziatische moslims na geruchten dat een zwart meisje door moslims was verkracht. Bij de ongeregeldheden kwamen twee mannen om het leven. Na twee gespannen avonden keerde de rust terug.

Speciale buurtregisseurs van de politie, zoals in Nederland, zijn er in Birmingham niet. `Gewone' agenten houden op patrouilles in de gaten wat er gebeurt. Als er problemen dreigen, worden extra mensen ingezet. Wel speelt het stadsbestuur een centrale rol. Jan Kimber, verantwoordelijk voor het district Perry Bar, waarin Lozells ligt, houdt de vinger aan de pols in de wijk. Ze was vorige maand nauw betrokken bij het bedwingen van de onrust.

,,Meteen nadat de onlusten waren uitgebroken hebben we om half twee 's nachts een ontmoeting belegd met vertegenwoordigers van beide gemeenschappen om uit te vinden wat er precies aan de hand was'', zegt Kimber in een telefonisch interview. ,,Ook politiemensen en wijkbestuurders waren aanwezig. Er kwam van beide kanten een hoop woede naar buiten, maar we hebben bewust niet geprobeerd dingen onder het tapijt te schuiven.''

Het was niet zo moeilijk de juiste mensen voor het overleg te vinden. Kimber: ,,We zijn altijd met mensen uit alle groepen in gesprek en sluiten niemand buiten. Al jaren hebben we goede contacten met lokale zwarte christelijke leiders en met geestelijk leiders van de moslims. Ook met jongeren onderhouden we nauwe banden. Dat doen we via jongens die de leiding hebben in jongerenclubs en die door hun leeftijdgenoten serieus worden genomen.''

Zijn die jongeren niet bang dat ze worden gezien als handlangers van de machthebbers? Kimber: ,,Het luistert nauw, maar met degelijk ouderwets jongerenwerk kom je een heel eind. Ook na de incidenten hebben we intensief contact onderhouden met alle partijen.''

De kans dat er in Birmingham soortgelijke troebelen uitbreken als in Frankrijk acht Kimber niet groot. ,,Een belangrijk verschil is dat de agressie hier oplaaide tussen twee etnische groepen, terwijl die in Frankrijk is gekeerd tegen politie en regering.'' De politie in Birmingham is naar Kimbers oordeel beter op een noodsituatie voorbereid dan de Franse collega's. Dat is vooral te danken aan de lessen die zijn getrokken uit de moord in 1993 op Stephen Lawrence, een zwarte jongen die door blanken werd doodgestoken. ,,Sindsdien spant de politie zich erg in om goed contact met de zwarte gemeenschap te onderhouden en om institutioneel racisme tegen te gaan. Die kwestie met Lawrence heeft ons echt helemaal wakker gemaakt. Daardoor hebben wij een meer ontwikkelde relatie met de etnische minderheden in onze steden dan politie en bestuurders in Frankrijk.''