Bij spelers RBC is `het glas half leeg'

RBC staat stijf onderaan in de eredivisie. Trainer Dolf Roks wijt dit aan de mentaliteit van zijn spelers. ,,Voetbaltechnisch en tactisch zit alles prima in elkaar.''

In de voorbereiding ging het al mis met de Roosendalers. Trainer Roks kon, zo zei hij deze week na een training, veel te laat beginnen met het samenstellen van de selectie. ,,Wij moeten het hebben van spelers die bij andere clubs niet aan de bak komen. Die krijg je pas vlak voor de start van het seizoen. Daarom begon onze voorbereiding eigenlijk pas toen de competitie eenmaal gestart was.''

RBC begon het seizoen dan ook dramatisch. In de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Gemert werd met 2-1 verloren. In de eredivisie werd enkel driemaal gelijkgespeeld, de rest werd dik verloren met als dieptepunt de 7-0 nederlaag tegen AZ. Na gelijkspelen tegen Willem II (nu voorlaatste) en Sparta (veertiende positie) behaalde RBC afgelopen vrijdag de beste prestatie tot nog toe: een puntendeling tegen het hoog geklasseerde RKC. En `uit' hebben de Roosendalers nog helemaal geen punten gepakt.

De slechte prestaties komen volgens Roks door de mentale instelling van zijn selectie. ,,Voetbaltechnisch en tactisch zit alles prima in elkaar. Binnen de grenzen van RBC is de selectie redelijk op peil, maar het mentale proces is niet goed. We moeten uit die neerwaartse spiraal komen. Dat doen we door elkaar positief te coachen.''

Op de training probeert Roks goede prestaties dan ook te belonen. Op trainingscomplex Vierhoeven werd gisteren ter afsluiting een partijtje gespeeld; `oranje' tegen `groen'. Bij drie doelpunten verschil werd een winnaar uitgeroepen. Oranje won het eerste partijtje en als straf moesten de spelers met het groene hesje driemaal het veld over rennen. ,,Dat is geen straf, de anderen werden beloond voor het winnen. Zij hoefden namelijk niet te rennen. Dat is juist het verschil in mentaliteit. Je noemt het glas half vol of half leeg.'' Het effect was er wel naar, het volgende partijtje werd gewonnen door `groen'.

Een duidelijk aanwijsbare reden voor de slechte prestaties ziet Roks niet. De selectie is op een paar spelers na fit. Natuurlijk, het ongeluk van Arjan Ebbinge is keihard aangekomen. De verdediger kwam in de wedstrijd tegen FC Utrecht zeer ongelukkig in botsing met Tim Cornelisse en heeft een scheurtje in zijn dunne darm. De verdediger wordt beademd en kunstmatig in een coma gehouden om zijn herstel te bevorderen. Wat kan een trainer in zo'n geval nog zeggen? Weinig, zegt Roks. ,,We leven allemaal mee.''

Trainer Roks werd vorige week door het bestuur van RBC nog op het matje geroepen. Niet vanwege de slechte resultaten op het veld, maar door zijn uitlatingen in de media. Hij had in een voetbalblad beweerd dat Roosendaal zonder RBC ,,niets voorstelt'' en dat de gemeente dat moet beseffen.

Het bestuur vindt dat Roks zich voortaan alleen over voetbalzaken mag uitspreken. ,,Die uitspraak deed ik op een ongelukkig tijdstip'', zo geeft hij nu toe. De club was op dat moment namelijk in onderhandeling met de gemeente over een herfinanciering. Maar de gemeente is niet de enige die extra geld op tafel moet leggen, volgens Roks. ,,Ons beleid is erop afgestemd dat we ons handhaven in de eredivisie. De club moet daarom veel meer binnenhalen via sponsoring''.

Ook wordt het stadion in Roosendaal in fases uitgebreid. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 10.000 toeschouwers naar de eredivisiewedstrijden van RBC kunnen kijken. Om dat te bereiken zullen de Roosendalers zich wel in de hoogste divisie moeten handhaven. Met een programma waarbij de tegenstanders Heracles (uit), Heerenveen (uit), Feyenoord (thuis) en Ado Den Haag (uit) zijn, wordt handhaving zowel een sportieve als een mentale uitdaging. ,,Een lastig programma'', moet ook de optimisch ingestelde Roks toegeven.