Zweedse priesters: geen homohuwelijk

Meer dan zevenhonderd priesters van de Zweedse lutherse kerk hebben een petitie ondertekend tegen het besluit van de kerk om het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Volgens de ondertekenaars is het besluit doorgedrukt door linkse politici in Zweden.

Eind vorige maand besloot de lutherse kerkenraad om homoseksuelen die hun partnerschap hebben geregistreerd een kerkelijk huwelijk te laten sluiten. ,,Homoseksuelen zijn vervolgd en belachelijk gemaakt door de kerk'', zei bisschop Martin Lind toen ter verklaring. ,,Het besluit kan worden gezien als een stap naar herstel.''

Zweden kent sinds 1994 voor homoseksuelen de mogelijkheid voor een geregistreerd partnerschap. Sindsdien werd er in de lutherse kerk, tot 2000 de officiële staatskerk in Zweden, gedebateerd over de vraag of er ook een kerkelijke ceremonie zou moeten zijn.

De kerk loopt met de huwelijksinzegening in feite vooruit op een discussie die nu in Zweden wordt gevoerd over de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. Volgens de indieners van de petitie heeft de kerk ,,geen mandaat om te zegenen wat door het woord van God niet gezegend wordt'', aldus pastoor Yngve Kalin. ,,Het besluit laat zien dat de besluitvormingsprocedure binnen de lutherse kerk in Zweden dubieus is.''

Het hoogste orgaan van de kerk in Zweden wordt gedomineerd door leken uit politieke partijen. Volgens Kalin zijn het de sociaal-democraten geweest die het besluit hebben doorgedrukt. Hij wil een debat over de besluitvorming binnen de lutherse kerk.

De petitie van de conservatieve lutherse priesters kwam op de dag dat Ake Green, een 64-jarige geestelijke van de Zweedse pinksterbeweging, zich voor het Hooggerechtshof moet verantwoorden voor discriminerende uitlatingen over homoseksuelen tijdens een preek. Green werd eerder door de rechter veroordeeld op grond van een wet tegen haat zaaien omdat hij homoseksuelen ,,een kankergezwel in de samenleving'' noemde. Als zijn zaak wordt geseponeerd opent dat volgens critici de weg voor meer discriminatie van homoseksuelen.