Zware blessure Van Bommel op training Oranje

Mark van Bommel heeft bij zijn rentree in de selectie van het Nederlands elftal op de training een band aan zijn linkerenkel gescheurd. Het herstel zal zes tot acht weken vergen. De middenvelder moest de eerste training ter voorbereiding op de oefeninterland van zaterdag tegen Italië verlaten na een duel met George Boateng. Aanvankelijk leek ook hij geblesseerd, maar zijn kwetsuur blijkt mee te vallen. Het was vooral de schrik die Boateng deed denken dat hij aan het voorval een beschadigde knie had overgehouden.

,,Spelers die er in de buurt stonden, hoorden een knak'', zei bondscoach Marco van Basten na de training. ,,Het is wel een typisch vervolg op het verhaal-Van Bommel. Maar je weet dat dit bij voetbal kan gebeuren. Het is nu eenmaal een contactsport.'' Van Bommel, net op dreef bij FC Barcelona en als vervanger van Wesley Sneijder opgeroepen voor Oranje, werd vanochtend onderzocht in een ziekenhuis in Amsterdam. Naast de scheuring bleken er ook nog andere banden beschadigd.

De blessure kwam ongelukkig tot stand. In een duel om de bal gleed Boateng uit en raakte van achteren de enkel van Van Bommel. Naast Van Bommel en Boateng zijn ook Ruud van Nistelrooy, Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong (licht) geblesseerd. Het laatstgenoemde trio kan zich waarschijnlijk morgen weer bij de groep aansluiten.

Vanwege die drie blessures riep Van Basten twee nieuwelingen (Jaliens en Cairo) op, zodat hij toch met een groep van 22 kon trainen. Na de tegenslag van gisteren besloot hij niet opnieuw spelers aan zijn selectie toe te voegen. ,,Nee, dan blijven we bezig. Het houdt een keer op natuurlijk. Als de drie geblesseerden weer fit zijn, hebben we weer normale aantallen in de selectie,'' aldus Van Basten.

Voor Van Bommel kon de blessure niet op een slechter tijdstip komen. De middenvelder van Barcelona leefde de afgelopen maanden in onmin met Van Basten. Na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië, op 6 juni in De Kuip, werd hij niet meer opgeroepen. Volgens Van Basten maakte hij op cruciale momenten verkeerde keuzes in zijn spel en hij wilde dat Van Bommel bij Barcelona aan die tekortkomingen zou werken.

Afgelopen week sprak de bondscoach voor het eerst positief over Van Bommel. Hij was in zijn ogen inmiddels nummer drie in de hiërarchie voor een plaats rechts op het middenveld, achter Denny Landzaat en Sneijder. Ook `klankbord' Johan Cruijff liet zich positief uit over Van Bommel die bij Barcelona zijn kans greep door de blessure van Deco. De komende weken zal hij echter de tribune van Camp Nou moeten opzoeken.