Zorgpremie wordt lager dan voorspeld

De grote ziektekostenverzekeraars gaan in het nieuwe zorgstelsel vrijwel identieke premies vragen: ongeveer 88 euro per maand voor de basispolis.

Dat blijkt uit gegevens die de ziektekostenverzekeraars CZ, VGZ en Menzis, met samen ruim zes miljoen verzekerden, de afgelopen dagen bekend hebben gemaakt.

De premies zijn lager dan de 92 euro per maand (1.106 euro per jaar) die minister Hoogervorst van Volksgezondheid eerder in het vooruitzicht stelde. Mogelijk wordt de hoogte van de zorgtoeslag aan de nieuwe prijsstelling aangepast. Hoe lager de premies, des te lager de zorgtoeslag uitvalt die 5,1 miljoen huishoudens bij de Belastingdienst hebben aangevraagd als tegemoetkoming in hun zorgkosten.

Iedereen moet een basispolis kopen nu de ziekenfondsverzekering en de particuliere verzekering na 1 januari verdwijnen.

Dat de premies vrijwel identiek zijn, wijst erop dat de grote verzekeraars niet op prijs gaan concurreren om nieuwe individuele klanten te winnen. De Consumentenbond ziet daarin echter geen aanleiding te veronderstellen dat de verzekeraars liever niet met elkaar in de slag gaan. ,,Alles hangt af van de aanbieding die een consument straks van zijn verzekeraar krijgt'', zegt een woordvoerster.

De basispolis omvat in grote lijnen de inhoud van het huidige ziekenfondspakket. Consumenten kunnen hun premie verlagen door per jaar te betalen en een eigen risico te nemen. Verzekeraars mogen maximaal tien procent korting geven op collectieve contracten.

CZ (2,1 miljoen verzekerden) kwam gisteren met een premie van 87,30 euro per maand (1.047,60 euro per jaar) voor een basispolis. Bij deze zogeheten naturapolis betaalt de verzekeraar de rekeningen en heeft de klant geen onbeperkte vrijheid in de keuze voor een zorgverlener. Een verzekering met onbeperkte artsenkeuze kost bij CZ enkele euro's meer.

VGZ (2 miljoen verzekerden) presenteerde gisteren een naturapolis voor 88 euro per maand (1.056 euro per jaar). Eerder kwam Menzis (ruim 2 miljoen verzekerden) met een basispolis voor 87,50 euro per maand (1.050 euro per jaar). CZ, VGZ en Menzis hebben met Achmea (van Zilveren Kruis) en Agis driekwart van alle Nederlanders als klant. Agis en Achmea zullen de komende dagen hun premies bekendmaken.