Weer moord op advocaat in zaak-Saddam

In Bagdad is gisteren een tweede advocaat in het proces tegen de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein en diens medestanders vermoord.

De moord versterkte de druk op de Iraakse regering die er al door de advocaten van werd beschuldigd hen niet adequaat te beschermen. De verdediging eiste eens te meer dat het proces, dat vorige maand begon, naar het buitenland wordt verplaatst. De autoriteiten op hun beurt suggereerden tot hun woede dat de moord het werk was van aanhangers van het vroegere regime die dat precies proberen te bewerkstelligen. Zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties veroordeelden de moord.

Het nieuwste slachtoffer, Adil al-Zubeidi, werd gedood en een confrère gewond toen hun auto midden op de dag vanuit andere voertuigen onder vuur werd genomen in het westen van de Iraakse hoofdstad. Zubeidi was advocaat van Saddams vice-president Taha Yassin Ramadan; de gewonde verdedigt Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti. Volgens Saddam Husseins belangrijkste advocaat, Khalil al-Dulaimi, zaten de daders ,,zoals gewoonlijk in regeringsauto's''. Het eerste slachtoffer, Saadoun al-Janabi, werd de dag na het begin van het proces op 19 oktober ontvoerd en vermoord. Volgens getuigen zeiden zijn ontvoerders dat ze voor het ministerie van Binnenlandse Zaken werkten. Het proces wordt 28 november hervat.

In het westen van Bagdad werd vandaag een chauffeur van de Soedanese ambassade doodgeschoten. Zijn auto werd door de daders onderschept. Vorige maand werden twee employés van de Marokkaanse ambassade in Irak ontvoerd. Een groep die zich Al-Qaeda in Irak noemt, heeft laten weten dat ze deze twee ter dood heeft veroordeeld, en heeft voorts alle diplomatieke missies in Irak bedreigd.

In juli stelde de groep zich verantwoordelijk voor de ontvoering van en moord op twee Algerijnse diplomaten en een Egyptische gezant.

Bij een zelfmoordaanslag in de stad Baquba, een gemengd shi'itisch-sunnitische stad ten noorden van Bagdad, zijn vandaag zeven politiemannen gedood en negen mensen gewond. Baquba is de hoofdstad van de provincie Diyala, die al geruime tijd toneel is van geweld. Eind vorige maand werden bij een zelfmoordaanslag vlakbij Baquba 30 mensen gedood.