`VS gebruikten fosfor op burgers'

Het Amerikaanse leger heeft vorig jaar november bij de strijd om de Iraakse stad Falluja het omstreden en zeer brandbare witte fosfor ingezet en daarbij burgers gedood. Dat zou blijken uit een documentaire die de Italiaanse satellietzender RaiNews24 gisteren uitzond.

Het Amerikaanse leger ontkent het gebruik van witte fosfor tegen burgers.

Blootstelling aan witte fosfor kan ernstige brandwonden veroorzaken, alsmede schade aan de lever, nieren, hart, longen en botten en is dodelijk. De Geneefse Conventies voor Oorlogsrecht verbieden sinds 1980 de inzet van zulke brandbare stoffen tegen burgers. De VS hebben het desbetreffende protocol niet ondertekend.

De Italiaanse documentaire toonde gisteren tot op het bot verbrande lichamen van mannen, vrouwen en kinderen na de belegering van Falluja. Volgens de makers laat ze zien dat de Amerikanen witte fosfor hebben gebruikt. Dit werd bevestigd door Amerikaanse getuigen. ,,Ik weet dat witte fosfor werd gebruikt'', zei oud-militair Jeff Englehart in de Rai-documentaire. Hij hoorde op de radio in zijn vrachtwagen dat de stof werd gebruikt. ,,Witte fosfor doodt lukraak. Het is een wolk die zich binnen een straal van 150 meter van de inslag verspreidt en ieder mens en dier verbrandt.''

De Amerikanen zeggen de ,,conventionele munitie'' hoofdzakelijk te gebruiken als rookgordijn en het markeren van een doel. Het wapen wordt niet gebruikt tegen burgers.

De Amerikanen zouden ook MK-77 brandbommen, die verwant zijn aan het onder andere in Vietnam gebruikte napalm, hebben ingezet. MK-77 is bom met daarin een brandbare gel die net als witte fosfor aan de huid kleeft. Het Amerikaanse leger erkent het gebruik van de MK-77, dat in maart en april 2003 op militaire doelen zou zijn gebruikt. ,,Suggesties dat Amerikaanse troepen burgers met deze wapens hebben beschoten, kloppen niet. Als de producers van de documentaire de moeite hadden genomen om ons om een weerwoord te vragen, hadden we hun zeker verteld dat de vooronderstelling van het programma niet klopte'', aldus een woordvoerder.