Van je familie moet je het hebben

De machtigste man in het Britse zakenleven komt niet uit Wales, Schotland, Noord-Ierland of Engeland. De machtigste man in het Britse zakenleven komt uit Nederland en heet Maarten van den Bergh.

De voormalig president-directeur van Koninklijke Olie eindigt in de Power 100 van The Times op de eerste plaats, vóór (ex)topmannen van Britse bedrijfsmolochen als BP (olie), HSBC (bank) of AstraZeneca (farma). Samenstellers van de lijst erkennen dat velen Van den Bergh niet kennen, maar wijzen erop dat de `stille Hollander' de meeste sleutelposities bekleedt en in de City zeer hoog staat aangeschreven. Van den Bergh heeft bestuursfuncties bij onder meer Shell, BT, British Airways en bank Lloyds TSB.

Van den Bergh zelf zal de laatste zijn die zich op zijn Nederlandse paspoort laat voorstaan. Hij is een geboren international: in New York kwam hij ter wereld en tijdens zijn loopbaan werkte hij in vele werelddelen. Zijn eerste buitenlandse betrekking had hij in Sheffield.

Bestaat er een geheim van Van den Berghs succes? Het schandaal waarbij Shell zijn energiereserves te optimistisch inschatte is aan hem voorbijgegaan. In alle opzichten. Ruim voordat de problemen naar buiten kwamen had hij de dagelijkse leiding van het concern verlaten. Eerder dit jaar liet hij in een interview met Het Financieele Dagblad weten dat hem niets was opgevallen van ,,een overdreven rendementsgerichte cultuur'' die bij Shell aan de reservekwestie ten grondslag lag.

Eigenlijk is nooit helemaal duidelijk geworden waarom Van den Bergh als president-directeur van de toenmalige Koninklijke Olie opstapte. Zijn vertrek in 2000 vond plaats toen de financiële markten volledig in de ban waren van alles met een e ervoor. Het Damrak maakte zich op voor de Nederlandse knaller: het debuut van World Online. De Family & Friends van het internetbedrijf kregen voorrang bij de inschrijving op de gewilde stukken. Jaap Blokker was een vriend/familie, net als toenmalig Ahold-topman Cees van der Hoeven. En natuurlijk Tina Turner. Op het lijstje tekende ook ene ,,Van den Bergh'' voor twee euroton in (100.000 toegewezen), maar Shell heeft altijd ontkend dat het hier om een bestuurder van het energieconcern ging.

De topman vertrok destijds bij Shell omdat hij meer tijd voor zijn familie wilde hebben. De vraag is wat dat precies betekent voor Van den Bergh, telg uit het geslacht dat een van de grondleggers van Unilever was. Ome Shell en oma Airways? Neef BT en tante Lloyds? Het bedrijfsleven is al snel familie voor iemand die de wereld als zijn werkterrein beschouwt.