Van den Herik is `stil' na vrijspraak

Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord was gisteren even sprakeloos toen hij in de Verenigde Staten, waar hij voor zaken verblijft, hoorde dat het Haagse gerechtshof hem in hoger beroep vrijsprak van belastingfraude en valsheid in geschrifte. ,,Ik ben blij, maar mijn cliënt is nog veel blijer'', liet zijn advocaat G. de Bont weten. ,,Ik heb hem telefonisch gesproken. Hij viel even stil, zo ken ik hem helemaal niet. Hij is geen man die gaten in de lucht springt bij grote successen. Maar nu waren zijn vreugde en z'n opluchting bijzonder groot.''

Centraal in de fraudezaak stond de transfer in 1995 van de Australiër Aurelio Vidmar van Standard Luik naar Feyenoord. De aanvaller had contractueel recht op een deel van de transfersom. De belastingdienst was van mening dat die bonus, van ongeveer 1 miljoen dollar netto, als tekengeld moest worden beschouwd. Feyenoord diende daarover loonheffing te betalen.

Volgens de Rotterdamse club was afgesproken dat alle lasten van de Vidmar-transfer in België afgedragen dienden te worden. Het openbaar ministerie beschuldigde Van den Herik ervan leiding te hebben gegeven aan opzettelijke belastingontduiking, die ook bij twee andere transfers (Gyan en Allotey) in 1995 zou zijn toegepast.

Op 25 oktober greep Van den Herik het recht op het laatste woord met beide handen aan. In een zeer fel betoog, dat ruim een uur in beslag nam, haalde hij keihard uit naar het openbaar ministerie. Volgens Van den Herik hadden zijn aanklagers ,,karaktermoord'' op hem gepleegd. ,,Zij zouden zich diep moeten schamen'', verkondigde hij. ,,Men bleef volharden in de eigen werkelijkheid.''

Van den Herik heeft al eens verklaard dat hij na zijn tweede vrijspraak van plan is om een torenhoge claim tegen de staat in te dienen wegens jarenlange materiële en immateriële (reputatie)schade. ,,Van dat bedrag kun je onze aanvoerder Dirk Kuijt niet kopen, maar het komt wel in de buurt'', zei hij ooit over die claim.

De advocaat-generaal had in de beroepszaak, aangespannen door het OM, tegen Van den Herik een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar, en een geldboete van 15.000 euro. Tegen Feyenoord was een eis ingediend van 1 miljoen euro waarvan 250.000 euro voorwaardelijk. Het OM legt zich nog niet bij het arrest van het hof neer. ,,We gaan de haalbaarheid van cassatie bij de Hoge Raad onderzoeken'', liet de persofficier weten. Daarover moet het OM binnen twee weken beslissen.