Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het mogelijk misbruik van geld dat was bedoeld voor een goed doel. De voorganger van de evangelische Berea-gemeente in Amsterdam, Rob Allart, wordt samen met zijn zoon Robert-Jan verdacht van illegale activiteiten met hun liefdadigheidsinstelling Kingdom Financial Services (KFS). Het OM en de FIOD verdenken de twee van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.

Verder een portret van de 15-jarige Sanne de Jager die aanwezig was op een vierdaagse bijeenkomst in Amsterdam van mensen die in de vorige eeuw Het Handvest van de Aarde hebben opgesteld en strijden tegen de ongelijkheid in de wereld. Onder de genodigden waren Ruud Lubbers, Jan Peter Balkenende, Steven Rockefeller, Jane Goodall en koningin Beatrix. Ned.2, 18.00-18.50u.

Netwerk. Twintig jaar geleden pleegde de bende van Nijvel in België de ernstigste en zwaarste aanslag. Bij een overval in een supermarkt vielen acht doden. In totaal maakte de bende 28 slachtoffers. Nog nooit is er een dader gepakt. Twintig jaar na dato loopt het onderzoek nog steeds. Netwerk sprak met politieonderzoeker Eddy Vos en met nabestaanden. Ned.1, 20.30-21.00 uur

Nova. Reportage over de gevaren die kinderen lopen als ze op internet chatten met MSN. En een reportage over de gevolgen van de bestuurscrisis in Rotterdam met gesprekken met de CDA-wethouder Leonard Geluk en de ex-wethouder Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Het broeikaseffect. Eerste deel van drie documentaires over de opwarming van de aarde. De serie onderzoekt oorzaak en gevolg van klimaatsverandering en presenteert oplossingen. De zangeres Alanis Morissette en de acteur Keanu Reeves presenteren de programma's. Het tweede en derde deel op 16 en 23 november. In het eerste deel, `De vingerafdruk van de mens', staat het onderzoek naar grote klimaatveranderingen in het verleden centraal en de effecten van die veranderingen op de leefomgeving van de mens. De kijker wordt meegenomen naar de tijd waarin dinosauriërs rondliepen in de tropische jungle van Canada en naar de Industriële Revolutie. Ned.3, 23.55-0.30 uur

Het Uur van de Wolf. Met I am the violin - Ida Haendel, een portret van de Poolse violiste die ouder dan tachtig is, maar nog steeds onvermoeibaar van podium naar podium reist. Ned.3, 20.55-22.00 uur

KUNST

Operation Kobalt. Documentaire van de BBC over twee verdwenen schilderijen uit het museum, de Tate Gallery in Londen. Het museum en Scotland Yard slaagden erin twee schilderijen van Turner terug te krijgen door een geheime overeenkomst te sluiten met de onderwereld van Frankfurt. De schilderijen werden gestolen toen ze voor een expositie in Frankfurt waren uitgeleend. BBC2, 20.00-20.30 uur

Close up: Alphons Mucha. Visionair van de Jugendstil. Portret van de Tsjechische kunstenaar Alphons Mucha die rond 1900 beroemd werd met zijn Jugendstil theateraffiches voor actrice Sarah Bernhardt. Minder bekend is dat hij zich later in zijn leven aan een idealistisch doel wijdde: hij schilderde een monumentaal historisch epos dat het onderdrukte Slavische volk een besef van identiteit moest geven. Ned.1, 23.30-0.30 uur

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Met aan tafel VVD-leider Jozias van Aartsen en de horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra. Talpa, 22.30-23.30 uur

Breek de week. Tweede aflevering van een nieuw programma van makelaar Harry Mens met steeds één gast. Deze week D66-fractievoorzitter Boris Dittrich. RTL 7, 23.10-23.40 uur

DRAMA

Silent witness. Engelse detectiveserie met Amanda Burton. Vanavond Beyond guilt waarin patholoog-anatoom Sam Ryan begint te twijfelen aan het bewijsmateriaal dat is verzameld door een beroemde collega. Herhaling van februari 2004. Ned.1, 21.00-22.50 uur

INFORMATIEF

Ik vertrek. Vijfde deel van acht reportages over Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. Vandaag een aflevering over Scandinavië. Trees en Paul van Alphen, die twee zoons hebben van zeven en tien jaar, hebben een camping in midden-Zweden overgenomen, gelegen aan één van de vele prachtige meren. Ned.2, 21.40-22.25 uur

DIGITALE KANALEN

Vandaag documentaires over de Tweede Wereldoorlog op het geschiedeniskanaal van de publieke omroep. Met onder meer Dingen die niet voorbijgaan, een film van Philo Bregstein uit 1970 over de historicus Jacques Presser.

www.omroep.nl/geschiedenis

LEZERSTIP

Een mooie serie? Mail uw tips over interessante televisieprogramma's voor deze rubriek naar tips@nrc.nl