Televisie Film van de dag

Der Westen leuchtet! Morgen begint het filmfestival `De ontdekking van de buren', waarin vijftien recente Duitse speelfilms te zien zijn in veertien filmhuizen. Daarbij zit een aantal korte satirische films – de zogenoemde Stacheltiere – gemaakt in het toenmalige Oost-Duitsland door de DEFA-studio's. Wie alvast wat `Ostalgie' wil zien, kan vanavond kijken naar Der Westen leuchtet! Hierin wordt Stasi-spion Harald Liebe naar München gestuurd om uit te zoeken of het Stasi-contact aldaar een dubbelspion is. Eenmaal in het westen raakt Harald in de ban van alle luxe artikelen; alles in het westen glanst! (Der Westen leuchtet!). Hij raakt geobsedeerd door deze decadentie. Maar wat zit er onder deze glanzende oppervlakte? De acteur die gestalte geeft aan Harald Liebe, Armin Mueller-Stahl, was zelf van Oost-Duitse komaf en is in 1980 naar West-Duitsland gevlucht omdat hij op de zwarte lijst stond. Hij brak door in R.W. Fassbinders Lola in 1981. (Niklaus Schilling, 1982, West-Duitsland)

ZDF, 1.00-2.45 uur