Subsidieloket gesloten

De sluiting van het zogenoemde ESF-loket, waar Europese subsidies konden worden aangevraagd voor scholingsprojecten van werklozen en werkenden, was een weloverwogen besluit. Dat zei staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) vandaag tegen de Tweede Kamer.

Op 28 oktober om 9 uur 's ochtends kondigde het ministerie plotseling aan dat het ESF-geld op was. Gemeenten, provincies, ziekenhuizen en andere instellingen die nog van plan waren een aanvraag in te dienen, en soms al begonnen waren met projecten, reageerden furieus.

De aanwezige Tweede-Kamerleden (van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks) waren vanmorgen zeer kritisch over de gang van zaken. Maar volgens Van Hoof had ,,de goede verstaander'' al kunnen voorzien dat het loket dicht zou gaan, want het SZW-agentschap dat de subsidie-aanvragen beoordeelt, gaf al sinds half oktober ,,signalen'' af dat de ,,bodem van de pot in zicht begon te raken''. Hij noemde dit ook als verklaring voor het feit dat er in de laatste dagen voor de sluiting van het ESF-loket nog een groot aantal aanvragen binnenkwam. Aanvragen van 28 oktober en daarvoor worden nog in behandeling genomen.