Spoeddebat over nazorg overlevenden Schipholbrand

Het Tweede-Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) wil dat de Tweede Kamer in een spoeddebat de ,,volstrekt ontoereikende nazorg aan de overlevenden van de brand op Schiphol'' een halt toebrengt. Na een bezoek gisteren en vanmorgen aan de bajesboten in Rotterdam constateert Vos dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) haar toezegging dat de overlevenden goed worden opgevangen niet nakomt.

Volgens het Kamerlid zijn veel overgeplaatste gedetineerden bang dat er opnieuw brand uitbreekt, krijgen ze geen toegang tot hulpverleners en kunnen ze, gezien het geringe bedrag op hun telefoonkaart, niet bellen naar familieleden. ,,Er is een gebrek aan psychische begeleiding'', zegt Vos ,,en ze moeten het doen met 7,50 euro zakgeld per week''.

Vos' kritiek op de nazorg van de 268 overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost komt overeen met die van vluchtingenorganisaties en advocaten de afgelopen dagen. Zij constateerden op basis van gesprekken met hun cliënten en bezoeken aan de detentiecentra in Zeist en Rotterdam dat de overgeplaatste gedetineerden maar één keer per dag worden gelucht en slechts één maaltijd per dag krijgen. Dat vertelde ook gedetineerde Harinder Singh aan een verslaggever van deze krant die vorige week de boot bezocht. Hij had na zeven dagen met nog niemand over de ramp gesproken. Een andere op de bajesboot geplaatste gedetineerde zei dat er een magnetronbrandje was ontstaan nadat een medegedetineerde een scheerapparaat in de oven had gelegd.

Vos wil dat de overlevenden worden overgeplaatst naar centra met een soepeler regime. De Tweede Kamer zou vanmiddag beslissen wanneer het debat met Verdonk wordt gehouden.