Record op veiling moderne kunst voor werk Rothko

Op een veiling van naoorlogse en eigentijdse kunst bij Christie's in New York heeft een schilderij van Mark Rothko (1903-1970) een recordbedrag opgeleverd in die categorie. Homage to Matisse uit 1953 werd geveild voor 19 miljoen euro. In totaal bracht de veiling, die vandaag wordt vervolgd, al 133 miljoen euro op. Achttien veilingrecords werden gebroken. Er waren onder meer hoge opbrengsten voor Lucian Freud, Francis Bacon en Roy Lichtenstein. Lichtensteins In the Car ging weg voor 13,7 miljoen euro, wat meer dan een verdubbeling van het record van de schilder uit 2002 is. Het werk was ingebracht door zijn zoon. Een ongetiteld werk van Willem de Kooning uit 1977 bracht 9 miljoen euro op, wat geen record is voor de kunstenaar. Bacon bracht wel meer op dan ooit: Study for a Pope I ging weg voor 10,1 miljoen euro. Ook uit het bezit van de Nederlandse verzamelaar Joop van Caldenborgh werd gisteren bij Christie's in New York geveild. Zijn buste van Jeff Koons, Zelfportret, uit 1991 bracht 3,3 miljoen euro op, een zelfportret van Warhol 2,7 miljoen euro. Ook werk van Richard Prince en Christopher Wool is door de Nederlander aangeboden. Van Caldenborgh was niet bereikbaar voor een toelichting.