Pastors weg uit college Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Marco Pastors (Volkshuisvesting, Leefbaar Rotterdam) is opgestapt. Een meerderheid in de gemeenteraad steunde gistermiddag een motie van wantrouwen tegen hem, wegens herhaalde ,,suggestieve uitspraken over moslims''. De resterende wethouders van Leefbaar Rotterdam, Wim van Sluis (Haven) en Marianne van den Anker (Veiligheid), bespreken vandaag of zij zijn voorbeeld volgen.

De motie van wantrouwen, ingediend door GroenLinks, kreeg een meerderheid dankzij het CDA, coalitiepartner van de partij van Pastors. Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD vormen het college van Rotterdam sinds de overwinning van Pim Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Volgens de motie had wethouder Pastors ,,opnieuw zeer negatieve en suggestieve uitspraken'' gedaan over ,,moslims in het algemeen'', hoewel hij de gemeenteraad had beloofd zulke uitspraken niet meer te zullen doen. Wethouder Pastors zei anderhalve week geleden in het katholieke parochieblad IDee dat als Antillianen en Kaapverdianen stelen, ze daarbij ,,geen onderscheid maken tussen gelovigen en ongelovigen'' en dat ,,moslims hun religie vaak gebruiken als reden voor hun gedrag''. De wethouder staat al langer bekend om zijn scherpe uitspraken over moslims en de islam.

Hoewel meteen duidelijk was dat de motie een meerderheid zou halen, besloot Pastors pas op te stappen na een hoofdelijke stemming. Leefbaar Rotterdam, VVD en enkele van Leefbaar Rotterdam afgesplitste eenmansfracties stemden tegen. Hiermee wilde de wethouder duidelijk maken dat hij tegen zijn zin is weggestuurd. ,,Het debat [over de islam] hoort plaats te vinden in de raad'', aldus Pastors, want ,,de mening die ik verkondig is niet de mening van een particulier persoon, maar van veel meer mensen in de stad: de mensen die op ons hebben gestemd.''

CDA-fractieleider Harm van den Born zei dat in deze redenering ,,nou juist de kneep zit''. Van den Born tegen Pastors: ,,U zit niet in het college voor uw eigen achterban. U zit er namens de coalitie.'' CDA-fractieleider Van den Born en CDA-wethouder Leonard Geluk (Integratie) vonden dat wethouder Pastors het integratiebeleid van het college ondermijnde.

Pastors is lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Na afloop van de raadsvergadering zei hij dat hij ,,hoopt dat de mensen in de stad die over onze schouders meekijken naar dit debat, straks met hun hart zullen stemmen, want de bal ligt nu bij hen''. Geluk, lijsttrekker voor het CDA, vindt dat een stadsbestuur ,,respectvol over mensen moet praten''.

Pastors pagina 3

Hoofdartikel pagina 7