Moddergooien VS en Zimbabwe

Het moddergooien tussen Washington en Harare wordt menens. De Zimbabweaanse regering dreigt met uitzetting van de Amerikaanse ambassadeur.

Ze hebben de benamingen voor elkaar de afgelopen jaren steeds meer verfijnd. De Amerikaanse regering noemt het regime van president Mugabe sinds het begin van dit jaar een `voorpost van tirannie'. Mugabe vergelijkt op zijn beurt, zoals op de voedseltop in Rome vorige maand, zijn Amerikaanse collega met Hitler en Mussolini, ,,een internationale terrorist die onschuldige landen aanvalt''.

Maar het moddergooien tussen Harare en Washington dreigt nu uit te lopen op een diplomatieke crisis van formaat, nu de Zimbabweaanse regering de Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe, Christopher Dell, heeft gedreigd met uitzetting. ,,Dell, loop naar de hel'', beet president Mugabe de ambassadeur deze week toe volgens de Zimbabweaanse staatsradio. De president is volgens zijn woordvoerder ,,diep ongelukkig'' met de Amerikaanse vertegenwoordiging in zijn land. ,,Hij is ondiplomatiek en bemoeit zich met zaken waar hij niks mee te maken heeft'', aldus woordvoerder George Charamba. ,,Hij zaait anarchie en zet aan tot een volksopstand.'' Nog deze week beslist de regering of Dell naar huis zal worden gestuurd.

De Amerikaanse ambassadeur haalde zich de woede van de Zimbabweaanse regering op de hals met een toespraak, vorige week, op de Afrika Universiteit in de stad Mutare. Daar noemde hij de economische problemen in Zimbabwe het gevolg van corruptie en wanbestuur. ,,De ineenstorting van Zimbabwe heeft niets te maken met droogte of sancties'', zei Dell. ,,De Zimbabweaanse regering heeft alle problemen enkel aan zichzelf te danken.'' Zimbabwe kampt sinds vijf jaar met grote voedseltekorten en hyperinflatie van bijna 400 procent, de hoogste ter wereld. De politie arresteerde gisteren tientallen vakbondsleden die in de hoofdstad tegen de schrijnende armoede in Zimbabwe wilden demonstreren.

Door zich zo openlijk uit te spreken over het regeringsbeleid, breekt Dell met het beleid van stille diplomatie dat de meeste westerse landen sinds de afgelopen twee jaar hanteren ten opzichte van het regime van Mugabe. De regering van oud-kolonisator Groot-Brittannië laat zich nauwelijks nog uit over de crisis in Zimbabwe, bang Mugabe in de kaart te spelen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten pal achter de ambassadeur te staan. ,,Dell weerspreekt terecht de staatsprogaganda die enkel is bedoeld om het Zimbabweaanse volk in verwarring te brengen over de werkelijke oorzaak van zijn lijden'', aldus een verklaring.

Mensenrechtengroeperingen in Zimbabwe zijn bang dat de opmerkingen van Dell contraproductief zijn. ,,Zijn opmerkingen bevestigen de vooroordelen die veel Zimbabweanen hebben over Amerikanen'', zegt Columbus Mavinga van de National Constitutional Assembly. ,,Dergelijke kritiek kan beter uit de mond komen van een Afrikaanse vertegenwoordiger.''

Het is de tweede keer dat Dell in aanvaring komt met de Zimbabweaanse regering. Vorige maand werd hij opgepakt toen hij naar eigen zeggen ,,per ongeluk'' een beveiligde zone van de botanische tuin in Harare was binnengewandeld, vlakbij de residentie van Mugabe. Volgens de Zimbabweaanse regering provoceerde hij opzettelijk de presidentiële garde. ,,Had hij dit in de VS gedaan, dan was hij nu dood geweest.''