Minder rellen door noodtoestand en avondklok

De ongeregeldheden in Frankrijk zijn volgens de politie vannacht aanzienlijk afgenomen, nadat de regering gisteren de noodtoestand heeft uitgeroepen. Die is van kracht in 25 departementen die de afgelopen dertien nachten zijn getroffen door rellen.

Op grond van de noodtoestand kan een avondklok worden ingesteld – dat gebeurde gisteravond in Amiens – maar kunnen ook huiszoekingen worden gedaan zonder gerechtelijk bevel en kunnen vergaderzalen worden gesloten.

De ernstigste incidenten deden zich vannacht voor in Bordeaux, Toulouse en Lyon. In Bordeaux ontplofte een bus met gastank na brandstichting. Het openbaar vervoer in een deel van Lyon is ontregeld nadat een metro gisteravond werd getroffen door een molotovcocktail.

De politie hield vannacht door het hele land 204 personen aan. In 116 gemeenten werden zeker 600 auto's in brand gestoken. Dat is de helft van het aantal van de nacht ervoor. In het Île de France, rond Parijs, was de nacht een van rustigste sinds de rellen op 27 oktober begonnen.

Tijdens een debat in het Franse parlement heeft premier Dominique de Villepin nieuwe maatregelen aangekondigd om de sociale omstandigheden in `moeilijke' voorsteden te verbeteren. Alle jongeren onder 25 jaar in de 750 Franse wijken die als `zônes sensibles' zijn aangemerkt, krijgen een gesprek met het arbeidsbureau, gevolgd door een voorstel voor werk, opleiding of stage. Er worden 20.000 gesubsidieerde `instapbanen' met begeleiding gereserveerd voor jongeren uit deze probleemwijken. In de betrokken regio's komen vijftien nieuwe belastingvrije bedrijventerreinen. Daarvan bestaan er al 95. In 1.200 scholen in deze wijken komen 5.000 extra banen. Er komen nieuwe functionarissen om de gelijkheid van kansen te bevorderen en discriminatie tegen te gaan.