Militair die goed mensen meekrijgt

Vorig jaar zomer bemerkte zijn collega een kleine verandering bij Cees van den Heijkant (47). De bestuursvoorzitter van KPN Mobiel Nederland reageerde altijd meteen op voicemailberichten en e-mailtjes, maar opeens kreeg financieel directeur Godert Vinkesteijn soms niets terug. ,,Het was in de vakantieperiode'', zegt Vinkesteijn. ,,Hij was tussendoor op vakantie, ik was zelf ook weg. Dan zoek je er niet meteen iets achter.'' Ten onrechte, achteraf. In augustus vorig jaar zegde Van den Heijkant plotseling zijn baan op. Vinkesteijn: ,,Persoonlijk vond ik het jammer dat hij wegging. Aan de andere kant: het is topsport, er is sprake van hoge druk. Dit hoort erbij.''

Van den Heijkant wil niet vertellen waarom hij wegging. ,,Persoonlijke omstandigheden'', heet het. Zijn vertrek luidde een ware uittocht in bij de mobiele divisie van KPN. Na hem vertrokken nog vier andere bestuurders. Een van hen was Mark de Jong, nu directeur van het Telematica Instituut. Volgens hem heeft het ermee te maken dat de organisatiestructuur en de strategie van KPN zijn veranderd, waarbij de vaste en de mobiele tak samen worden bestuurd.

Vervolgens is Van den Heijkant gesprekken gaan voeren met mogelijke werkgevers, vertelt Lammert van Keulen, een van zijn vrienden. ,,Hij wilde geen vergissing maken bij de selectie van een nieuwe functie.'' Volgens hem werd Van den Heijkant al snel benaderd door allerlei werkgevers. In april koos hij voor HRM- en salarisadministratiebedrijf Raet, waar hij sinds deze maand bestuursvoorzitter is. Van Keulen: ,,Mijns inziens heeft hij bewust gekozen voor een kleinere onderneming, waar de lijnen korter zijn. Ik denk dat hij daar beter in past dan in zo'n kolos als KPN.'' Bij Raet werken 550 mensen, bij KPN Mobiel Nederland het viervoudige.

Van den Heijkant studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Jaap Koopmans, die daar met hem studeerde en op de campus woonde, vertelt dat Van den Heijkant voorzitter van de senaat van het corps was. ,,Hij was populair.'' Koopmans omschrijft hem als een ,,praktische student'', die studeerde om voldoendes te halen. Toen was hij al een fanatiek sporter, volgens Koopmans gold hij als een regionale honkbalgrootheid. Als werper oefende hij tot hilariteit van zijn kamergenoten urenlang de tekens die hij met de catcher uit zijn team had afgesproken. Nu speelt Van den Heijkant golf en is hij een fervent jogger.

Van den Heijkant werd beroepsofficier, maar ,,zodra het kon'' ging hij volgens Koopmans het bedrijfsleven in. Bij KPN heeft hij het goed gedaan, daar zijn oud-collega's De Jong en Vinkesteijn het over eens. De Jong: ,,Hij is iemand die erg goed in staat is doelstellingen scherp te formuleren en daar ook voor te gaan.'' Vinkesteijn vertelt dat hij veel van zijn omgeving vraagt, maar ook veel van zichzelf. Als zijn mobiel uitviel tijdens de autorit van zijn woonplaats Gorssel – vlakbij Deventer – naar Den Haag, stuurde Van den Heijkant meteen een mailtje naar ,,de netwerkjongens'' op welke locatie het mis ging. ,,Dat doet hij dan op een redelijk elegante manier.'' Desondanks grapte men volgens Vinkesteijn wel eens: ,,Heb jíj vandaag al een mailtje van Cees gehad?''

Zelf vindt Van den Heijkant Raet een logische keuze, aangezien hij al eerder in de IT werkte. Dat Raet een minder sexy imago heeft dan de mobieltjes van KPN, deert hem niet. Hij zegt: ,,Als je CEO bent van de marktleider in mobiel, kom je jezelf steeds tegen op tv en in de krant. Er zijn ego's die dat elke dag nodig hebben, maar ik heb niet de persoonlijkheid om dat te willen.'' In hoeverre zijn overstap een inkomensval betekende, wil hij niet vertellen: zijn salarisstrook blijft geheim.

Van den Heijkant waardeert aan zijn nieuwe functie dat hij zich kan bezighouden met de strategie, maar ook met de operationele activiteiten. Daar is hij volgens oud-collega Vinkesteijn ook goed in. ,,Hij kan goed schakelen tussen grote lijnen en details.'' Raet neemt vaak volledige salarisafdelingen over van andere bedrijven, die deze activiteiten willen outsourcen. Dan is het zaak om die mensen ,,zo snel mogelijk het Raet-gevoel te geven'', zegt Van den Heijkant. Dat zal hem wel lukken, denkt Vinkesteijn. ,,Cees kan goed mensen meekrijgen.'' Waar Van den Heijkant op moet letten, zegt Vinkesteijn, is dat hij niet zo hard gaat dat anderen hem niet meer kunnen bijbenen.