Lasagnette met paddestoelen en tomaten

Snijd de paddestoelen en champignons bij en maak ze goed schoon met een champignonborsteltje. Maak wilde paddestoelen en champignons nooit schoon met water. Het zijn net sponsjes en ze zuigen razendsnel water op. Laat kleine paddestoelen en champignons heel en snijd grote exemplaren in twee of drie stukjes.

Zet de tomaten een paar minuten in een kom kokend water. Giet af. Pel ze, verwijder het zaad boven een kom waarin u het sap opvangt en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe het vruchtvlees in de kom met het sap. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.

Week de gedroogde boleten circa 10 minuten in heet water. Controleer na 5 minuten en neem zachte paddestoelen telkens uit het water en doe ze in een zeef. Laat ze vooral niet langer dan nodig weken omdat ze dan smaak verliezen.

Verhit de olijfolie en de helft van de boter in een ruime, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de ui in en fruit die net gaar. Schep er voor de laatste paar minuten baktijd de knoflook door.

Schep er de paddestoelen, champignons en boleten door en draai het vuur middelhoog. Laat ze onder af en toe omscheppen in circa 5 minuten bijtgaar bakken. Schep er de blokjes tomaat met het sap, de helft van de peterselie en de basilicum door. Breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur zo nodig iets lager en laat het mengsel circa 15 minuten sudderen tot de saus iets dikker wordt.

Kook intussen de pasta in een grote pan kokend, gezouten water bijtgaar. Schep er de overgebleven boter door en verdeel de pasta over pastaborden. Schep er de paddestoelensaus over en bestrooi met de overgebleven peterselie. Geef er de Parmezaanse kaas aan tafel apart bij.